Kerry, în vizită în regiunea irakiană autonomă Kurdistan

Secretarul de Stat american John Kerry a sosit marţi în regiunea autonomă Kurdistan din Irak, în cadrul unei misiuni ultra-delicate menite să încerce să unească forţele politice în faţa ofensivei insurgenţilor sunniţi.

Urmărește
245 afișări
Imaginea articolului Kerry, în vizită în regiunea irakiană autonomă Kurdistan

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Erbil, capitala Kurdistanului, Kerry urmează să îl întâlnească pe preşedintele Massoud Barzani, care l-a îndemnat pe premierul irakian Nuri al-Maliki, aflat la putere din 2006, să demisioneze.

Secretarul de Stat va insista asupra "rolului important pe care l-ar putea juca kurzii în vederea ajutorării Guvernului central să facă faţă (...) provocărilor, în interesul tuturor irakienilor", a declarat Jen Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

El a promis cu o zi înainte susţinerea intensivă a Irakului în faţa "ameninţării la adresa existenţei sale" pe care o reprezintă ofensiva jihadistă, în urma întâlnirilor pe care le-a avut cu premierul şiit al-Maliki şi alţi oficiali politici şi religioşi irakieni.

Ofensiva insurgenţilor le-a permis kurzilor să preia controlul asupra unor sectoare pe care şi le dispută cu Bagdadul şi pe care vor să le integreze în regiunea autonomă.

Astfel, forţele lor de securitate deţin deja controlul asupra oraşului multietnic şi petrolier Kirkuk, aflat în dispută.

"Trăim astăzi alte vremuri", a declarat Barzani pentru postul CNN, numindu-l pe al-Maliki "vinovat de ceea ce s-a întâmplat" în Irak şi cerându-i să demisioneze.

"În ultimii zece ani, noi am făcut tot ceea ce ne-a stat în putere (...) pentru a construi un Irak nou şi democratic, dar, din nefericire, experimentul nu a reuşit", a adăugat el.

Întrebat dacă kurzii din Irak caută să-şi pproclame independenţa, Barzani a răspuns că "poporul este cel care îşi stabileşte viitorul".

"Irakul este în mod clar pe cale să se dezintegreze, oricum, şi este evident că un Guvern federal sau central a pierdut integral controlul", a subliniat Barzani.

Oficiali americani sunt conştienţi de faptul că aceste cuceriri efectuate de către kurzi în ultimele săptămâni pe teren ar putea să fie ireversibile.

Însă Washingtonul vrea să-i convingă pe kurzi să ajute la accelerarea formării unui nou Guvern, în urma alegerilor din aprilie.

În virtutea sistemului în vigoare în ultimii ani, preşedintele Irakului este un kurd, premierul este un şiit, iar preşedintele Parlamentului este un sunnit.

"Kurzii au un rol mai bun de jucat în menţinerea unei anumite stabilităţi a statului", a declarat pentru presă un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat. "Dacă decid să se retragă din procesul politic de la Bagdad, acest lucru va accelera mult tendinţele negative", a adăugat el.

Însă, în cazul în care kurzii joacă un rol activ, "vor avea o influenţă importantă la Bagdad", a subliniat el.

Kurdistanul a primit în ultimele săptămâni câteva mii de persoane care fug din calea ofensivei declanşate pe 9 iunie de către insurgenţi. Kerry urmează să le recunoască eforturile, în faţa "unei crize a refugiaţilor foarte gravă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici