- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kievul atacă cu rachete o zonă controlată de Rusia în sudul Ucrainei
Ucraina a lansat atacuri cu rachete cu rază lungă de acţiune asupra forţelor ruse din sudul Ucrainei şi a distrus un depozit de muniţii, a declarat armata sa, în timp ce Rusia continuă să lovească estul ţării, scrie Reuters.
Kievul atacă cu rachete o zonă controlată de Rusia în sudul Ucrainei
Atacul asupra Nova Kakhovka din regiunea Herson a ucis 52 de persoane, a declarat marţi armata ucraineană. Autorităţile locale numite de Rusia au declarat că cel puţin şapte persoane au fost ucise şi aproximativ 70 au fost rănite.
Lovitura a avut loc după ce Washingtonul a furnizat Ucrainei sisteme avansate de artilerie mobilă HIMARS pe care Kievul spune că forţele sale le folosesc cu o eficienţă crescândă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Reuters nu a putut verifica în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.
"Pe baza rezultatelor unităţilor noastre de rachete şi artilerie, inamicul a pierdut 5️2 (oameni), un obuzier Msta-B, un mortier şi şapte vehicule blindate şi alte vehicule, precum şi un depozit de muniţii în Nova Kakhovka", a declarat comandamentul militar de sud al Ucrainei.
Oficialii pro-ruşi au declarat că atacul a ucis civili.
Zona are o importanţă strategică pentru accesul la Marea Neagră, industria agricolă cândva înfloritoare şi amplasarea la nord de Crimeea anexată de Rusia.
Videoclipuri neverificate postate pe reţelele de socializare au arătat o imensă minge de foc care a erupt pe cerul nopţii. Imaginile publicate de presa de stat rusă au arătat un teren pustiu acoperit de moloz şi rămăşiţe de clădiri.
Un oficial din cadrul administraţiei locale susţinute de Rusia a declarat că Ucraina a folosit rachete HIMARS şi că acestea au distrus depozite care conţineau salpetru, un compus chimic care poate fi folosit pentru a produce îngrăşământe sau praf de puşcă.
"Sunt încă mulţi oameni sub dărâmături. Răniţii sunt duşi la spital, dar mulţi oameni sunt blocaţi în apartamentele şi casele lor", a declarat Vladimir Leontyev, şeful administraţiei militaro-civile din districtul Kakhovka, instalat de Rusia.
El a precizat că au fost lovite depozite, magazine, o farmacie, benzinării şi o biserică.
Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la tipul de armă folosită.
Între timp, Rusia a continuat să bombardeze estul Ucrainei în efortul de a obţine controlul asupra provinciei Doneţk şi a întregii regiuni industriale Donbas. La începutul acestei luni, Moscova a capturat provincia Luhansk, care constituie restul Donbasului.
Rusia afirmă că doreşte să smulgă Donbasul de la Ucraina în numele separatiştilor susţinuţi de Moscova în două republici populare autoproclamate, a căror independenţă a recunoscut-o în ajunul războiului.
Ucraina se pregăteşte pentru ceea ce se aşteaptă să fie o nouă ofensivă masivă a Rusiei în est. Guvernatorul regional din Doneţk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că există o consolidare semnificativă a trupelor ruseşti, în special în zonele Bakhmut şi Siversky, precum şi în jurul Sloviansk şi Kramatorsk.
Întreaga linie de front din regiune a fost supusă unui bombardament constant, în timp ce trupele ruse încercau să pătrundă, dar erau respinse, a spus el.
Campania Rusiei în Ucraina se apropie de cinci luni şi este cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Conflictul a devastat oraşele ucrainene şi a determinat 5,2 milioane de persoane să părăsească ţara, potrivit ONU.
Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat marţi că 5.024 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei, adăugând că bilanţul real este probabil mult mai mare.
Conflictul a blocat exporturile de cereale din Ucraina, exacerbând o criză alimentară globală. Peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozurile din portul cheie Odesa, de la Marea Neagră.
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că delegaţii militare din Ucraina, Rusia şi Turcia se vor întâlni miercuri la Istanbul cu oficiali ai ONU pentru a discuta un posibil acord pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene.
În timp ce Rusia blochează principalele porturi ucrainene de la Marea Neagră, ministrul adjunct ucrainean al infrastructurii, Iuriy Vaskov, a declarat că transporturile de cereale pe Dunăre au crescut odată cu redeschiderea canalului Bâstroe, care oferă acces la mici porturi fluviale.
Ucraina se aşteaptă ca, în consecinţă, exporturile lunare de cereale să crească cu 500.000 de tone, a declarat Vaskov. Ucraina negociază, de asemenea, cu România şi Comisia Europeană cu privire la creşterea livrărilor prin canalul Sulina, a mai spus acesta.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO