"Delegaţia noastră este pregătită să reia negocierile în orice moment. Dar nu a primit încă răspunsul oficial al Rusiei" la propunerea Kievului de reluare a discuţiilor, a declarat un reprezentant al preşedinţiei, Bogdan Sokolovski.
Miercuri seara, Ucraina a remis o notă ambasadei ruse la Kiev prin care cerea reluarea imediată a negocierilor, al căror eşec a condus la suspendarea de către gigantul rus Gazprom a livrărilor de gaze destinate Ucrainei.
Gazprom a cerut joi continuarea negocierilor. "Cerem continuarea negoceirilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.
La rândul său, noua preşedinţie cehă a Uniunii Europene a cerut joi Moscovei şi Kievului să îşi "onoreze angajamentele" referitor la livrarea de gaze naturale către Europa.
"Toate angajamentele existente referitoare la tranzitul şi livrarea (de gaze) trebuie onorate", a declarat vicepremierul ceh Alexandr Vondra, la câteva ore după ce ţara sa a preluat de la Franţa preşedinţia semestrială a UE.
Preşedinţia europeană şi Comisia Europeană s-au declarat preocupate de situaţie, într-un comunicat comun.
"Preşedinţia şi Comisia le cer celor două părţi şi guvernelor lor să continue negocierile şi să găsească rapid o rezolvare pozitivă pentru ca furnizarea de gaze către Europa să nu fie afectată", precizează comunicatul.
Sistarea livrărilor de gaze spre Ucraina de către Moscova intervine după eşecul negocierilor între companiile din domeniul gazelor ale celor două ţări. Un purtător de cuvânt al producătorului rus Gazprom a dat însă asigurări că livrările către Uniunea Europeană, dintre care 80 la sută tranzitează Ucraina, vor fi menţinute.
"Uniunea Europeană nu va putea reacţiona decât când presiunea va scădea la frontiera slovacă", a declarat joi premierul ceh, Mirek Topolanek, într-o dezbatere televizată.
"Cehia va avea cu siguranţă un rol de mediator", a adăugat el, precizând că cehii, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, sunt în contact cu cele două părţi, respectiv compania rusă Gazprom şi cea ucraineană Naftogaz.
În timpul crizei precedente a gazelor dintre Rusia şi Ucraina, din ianuarie 2006, exporturile spre Europa au fost afectate şi Moscova a acuzat Kievul că a furat din gazul care tranzita teritoriul său.
Rusia furnizează circa un sfert din gazul consumat în UE şi 40 la sută din importurile celor 27 de state europene.
Citeşte şi:
Gazprom anunţă expirarea contractului pentru livrarea de gaze către Ucraina
Gazprom dă asigurări că livrările de gaze naturale către Europa vor fi menţinute