Kievul restricţionează deplasările flotei ruse de la Marea Neagră

Preşedintele ucrainean a restricţionat, miercuri, prin decret deplasările flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Ucraina, care s-a implicat în conflictul armat dintre Rusia şi Georgia.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Kievul restricţionează deplasările flotei ruse de la Marea Neagră

Kievul restricţionează deplasările flotei ruse de la Marea Neagră (Imagine: sevastopol.russian-women.net)

Navele de război şi aviaţia rusă trebuie să avertizeze de acum înainte militarii ucraineni "cu cel puţin 72 de ore" înainte şi să obţină "acordul " Kievului pentru a pleca sau a reveni în portul din Sevastopol, în Crimeea.

"Dacă aceste cerinţe nu sunt îndeplinite", autorităţile ucrainene "pot cere navelor de război şi celor de realimentare, aeronavelor flotei ruse de la Marea Neagră să părăsească imediat" teritoriul ucrainean, continuă documentul.

Navele din flota rusă de la Marea Neagră care se află deja în largul Georgiei nu sunt totuşi vizate de decret, a precizat un oficial al preşedinţiei, Oleksandr Şlapac, citat de Interfax.

"Documentul nu are valoare retroactivă", a declarat el.

Surse diplomatice ruse au calificat imediat drept "politică" decizia Kievului, care s-a alăturat Tbilisi în conflictul cu Moscova, a anunţat agenţia Interfax.

"Nu este decât o iniţitivă personală a liderului ucrainean, cu motivaţii politice", au apreciat sursele citate, considerând decretul drept "superficial" şi în contradicţie cu "toate acordurile existente între Rusia şi Ucraina privind flota de la Marea Neagră".

Oficial, diplomaţia rusă susţine că speră ca reacţia Kievului la evenimentele din Georgia să fie "corectă".

"În calitate de parteneri şi vecini, avem dreptul de a conta pe un comportament corect şi ponderat din partea Kievului", a declarat pentru Interfax ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Grigori Karasin.

Anterior, Ministerul ucrainean al Justiţiei, citat de Interfax, acuzase Rusia că a încălcat acordul privind staţionarea flotei ruse la Marea Neagră, la Sevastopol, încheiat în 1997.

În conformitate cu acest document, "unităţile militare ruse respectă suveranitatea ucraineană şi legislaţia", aminteşte ministerul.

Or, tratatul de prietenie ucraineano-georgian conţine angajamentul "de a nu permite utilizarea teritoriului uneia dintre păţi pentru pregătirea şi realizarea unei agresiuni ... împotriva celeilalte părţi", potrivit sursei citate.

După trimiterea de nave ruse către Georgia, Kievul îşi rezerve dreptul de a acuza Moscova de încălcarea legislaţiei ucrainene, rezumă ministerul.

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko s-a deplasat marţi seara la Tbilisi însoţit de omologii săi polonez, eston şi lituanian şi de premierul leton, pentru a-şi exprima solidaritatea cu Georgia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici