Kim Jong-il, dispus să reia negocierile asupra dosarului nuclear nord-coreean

Coreea de Nord este de acord să reia negocierile în şase privind dezarmarea sa nucleară, dar sub rezerva ca Statele Unite să accepte, mai întâi, discuţii bilaterale, i-a spus, luni, liderul nord-coreean, Kim Jong-il, premierului chinez, Wen Jiabao, potrivit agenţiilor oficiale chineză, Xinhua, şi nord-coreeană, KCNA.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-il, dispus să reia negocierile asupra dosarului nuclear nord-coreean

Liderul nord-coreean, Kim Jong-il (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Coreea de Nord este de acord să reia negocierile în şase privind dezarmarea sa nucleară, dar sub rezerva ca Statele Unite să accepte, mai întâi, discuţii bilaterale, i-a spus, luni, liderul nord-coreean, Kim Jong-il, premierului chinez, Wen Jiabao, potrivit agenţiilor oficiale chineză, Xinhua, şi nord-coreeană, KCNA.

Reacţionând la acest anunţ, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ian Kelly, a afişat cea mai mare prudenţă după deschiderea manifestată de Nord. El a afirmat că Statele Unite şi partenerii lor din cadrul negocierilor multilaterale vor ca Phenianul "să se implice într-un dialog care să ducă la o denuclearizare completă şi verificabilă a peninsulei coreene urmând etape ireversibile".

"Statele Unite continuă să manifeste bunăvoinţă pentru a discuta cu Coreea de Nord la nivel bilateral în cadrul discuţiilor în şase, pentru a convinge Coreea de Nord să se adopte calea unei denuclearizări complete", a adăugat Ian Kelly.

"Am anunţat că suntem gata să participăm la discuţii multilaterale, în funcţie de rezultatul negocierilor" între Coreea de Nord şi Statele Unite, i-a spus Kim lui Wen, potrivit KCNA.

"Tratativele în şase fac, de asemenea, parte din negocierile multilaterale. Eforturile noastre de a atinge obiectivul denuclearizării peninsulei (coreene) rămân neschimbate", a adăugat agenţia nord-coreeană.

Wen Jiabao şi Kim Jong-il "au ajuns la un consens vital cu privire la realizarea denuclearizării peninsulei coreene", în cursul discuţiilor de la Phenian, a anunţat, la rândul ei, agenţia Xinhua (China Nouă).

"În timpul reuniunii, Kim a declarat că Coreea de Nord ar dori să participe la discuţiile multilaterale, inclusiv la cele în format de şase, în funcţie de progresele înregistrate în discuţiile cu Statele Unite", a continuat Xinhua.

China găzduieşte din 2003 discuţiile în şase (Coreea de Nord, Coreea de Sud, Statele Unite, China, Japonia, Rusia) ce au ca obiectiv să convingă Phenianul să renunţe la programul nuclear în schimbul unui ajutor în sectorul energetic.

Aceste discuţii se află în impas de când regimul nord-coreean a pus capăt negocierilor în aprilie după lansarea un tir de rachetă controversat.

Sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord au fost înăsprite în urma lansării acestui tir de rachetă cu rază lungă de acţiune. Phenianul a calificat drept "nedrepte" sancţiunile Consiliului de Securitate al ONU, afirmând că dispozitivul era destinat să plaseze pe orbită un satelit de comunicaţii.

În faţa represaliilor, Phenianul nu numai că a părăsit negocierile privind denuclearizarea sa, ci a efectuat, la 25 mai, al doilea test nuclear, după cel din octombrie 2006.

Ulterior, regimul comunist a crescut presiunea, ameninţând că nu îşi abandonează programul nuclear şi că va utiliza plutoniul în scopuri militare.

Totuşi, primind la jumătatea lui septembrie un reprezentant chinez, liderul nord-coreean, Kim Jong-il, a dat semne de împăcare, declarându-se gata să revină la masa discuţiilor "bilaterale şi multilaterale".

Paradoxal, Coreea de Nord, care protestează virulent faţă de "ostilitatea" "imperialiştilor americani", este obsedată să poarte tratative directe cu Washingtonul.

Phenianul consideră că Statele Unite sunt singurele capabile să ofere regimului un pact de neagresiune, adică un tratat de pace. Războiul coreean (1950-1953) s-a terminat printr-un simplu armistiţiu care lasă, din punct de vedere tehnic, peninsula coreenă în stare de război.

Wen Jiabao efectuează de duminică o vizită în Coreea de Nord, ţară aliată a Chinei şi principal partener economic al Phenianului. Cele două ţări au încheiat un acord reciproc de apărare în 1961. Cele două ţări întreţin de aproape 60 de ani de relaţii strânse atât în plan ideologic, cât şi economic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici