Kim Jong-un le-a ordonat trupelor din Coreea de Nord să intre "în STARE DE RĂZBOI"

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat vineri trupelor sale să intre "în stare de război", Phenianul avertizând cu privire la operaţiuni militare, la o zi după un schimb de focuri peste graniţa intercoreeană, relatează Associated Press în pagina electronică.

Urmărește
17899 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un le-a ordonat trupelor din Coreea de Nord să intre "în STARE DE RĂZBOI"

Kim Jong-un le-a ordonat trupelor din Coreea de Nord să intre "în STARE DE RĂZBOI" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia de presă oficială KCNA a relatat vineri că liderul nord-coreean a ordonat, în cadrul unei reuniuni militare de urgenţă, ca trupele sale să "intre în stare de război" şi să fie pregătite pentru orice operaţiuni militare începând de vineri, de la ora 17.00 (10.30, ora României).

Potrivit sursei citate, "comandanţii militari au fost mobilizaţi de urgenţă pentru operaţiuni de atacare a unităţilor de război psihologic sud-coreene, dacă Sudul nu încetează să le folosească".

Seulul a anunţat joi că armata nord-coreeană a lansat rachete peste zona demilitarizată, după ameninţări privind atacarea megafoanelor de la frontiera sud-coreeană care, după o pauză de 11 ani, au reînceput să difuzeze mesaje de propagandă împotriva Phenianului.

Coreea de Nord, care neagă că a deschis focul spre sud, a informat ulterior că obuze sud-coreene au aterizat lângă patru posturi militare, fără a provoca răniţi. De asemenea, nicio persoană nu a fost rănită în sud, dar sute de oameni au fost evacuaţi din oraşe de frontieră.

Difuzarea propagandei împotriva Phenianului a reînceput după ce Coreea de Sud a acuzat Coreea de Nord că a amplasat mine de teren care au rănit grav doi soldaţi sud-coreeni la începutul lunii.

Regimul autoritar nord-coreean, care şi-a reluat de asemenea difuzarea de mesaje propagandistice, este extrem de sensibil la orice critici la adresa Guvernului condus de Kim Jong-un, a cărui familie se află la putere din 1948, când a înfiinţat Coreea de Nord.

Coreea de Nord a lansat întâi un proiectil, cel mai probabil cu o armă antiaeriană, care a aterizat într-un oraş de frontieră sud-coreean, a precizat Seulul. După aproximativ 20 de minute, alte câteva proiectile au căzut în partea sudică a zonei demilitarizate dintre cele două Corei. Armata sud-coreeană a răspuns lansând zeci de proiectile de artilerie cu calibrul de 155 de milimetri.

Schimbul de focuri s-a oprit, dar armata nord-coreeană a avertizat ulterior că va întreprinde noi acţiuni militare dacă Seulul nu îşi retrage megafoanele în 48 de ore.

Armata sud-coreeană a avertizat vineri că Phenianul trebuie să se abţină de la "acţiuni pripite", în caz contrar riscă o pedeapsă puternică, potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap.

Coreea de Sud a ridicat nivelul de pregătire a armatei la maximum, iar purtătorul de cuvânt al Şefilor de Stat Major Jeon Ha-kyu a declarat că Seulul este pregătit să respingă orice provocare. Oficiali din domeniul apărării au precizat că Seulul va continua difuzarea mesajelor de propagandă în pofida ameninţărilor.

Schimbul de focuri a avut loc în contextul unui alt eveniment care provoacă tensiuni între cele două Corei. Zeci de mii de soldaţi sud-coreeni şi americani au demarat luni un exerciţiu militar la scară largă, în cursul căruia simulează un atac din partea Coreei de Nord, care a condamnat deja manevrele comune drept o "declaraţie de război" şi a ameninţat cu o reacţie militară puternică.

Exerciţiul anual Ulchi Freedom, despre care Ministerul Apărării a precizat că va dura până la 28 august, este în mare parte simulat pe computer, dar tot implică participarea a 50.000 de soldaţi sud-coreeni şi a 3.000 de militari americani.

Manevrele simulează o invazie la scară largă din partea Coreei de Nord, iar Seulul şi Washingtonul insistă că sunt pur defensive.

Phenianul consideră însă Ulchi Freedom şi alte exerciţii anuale americano-coreene drept provocatoare şi a ameninţat cu "cea mai puternică reacţie militară", dacă manevrele de anul acesta nu vor fi anulate.

"Astfel de exerciţii militare la scară largă sunt aproape o declaraţie de război", a afirmat săptămâna trecută Comitetul pentru Reunificarea paşnică a Coreei.

La Washington, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate de atacul lansat de Coreea de Nord asupra Coreei de Sud şi monitorizează atent situaţia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici