Kofi Annan nu se va deplasa săptămâna viitoare la Teheran, anunţă purtătorul său de cuvânt

Emisarul Naţiunilor Unite şi al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan, nu se va deplasa săptămâna viitoare la Teheran, a anunţat miercuri purtătorul său de cuvânt, dezminţind astfel declaraţiile ministrului iranian al Afacerilor Externe.

Urmărește
99 afișări
Imaginea articolului Kofi Annan nu se va deplasa săptămâna viitoare la Teheran, anunţă purtătorul său de cuvânt

Kofi Annan (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Acesta va fi la Geneva mai târziu în timpul zilei (miercuri, n.r.) şi nu va mai pleca nicăieri în următoarele zile. Nu se va deplasa în Iran lunea viitoare, nici săptămâna viitoare", a declarat purtătorul său de cuvânt, Ahmad Fawzi.

De fapt, Annan trebuie să se adreseze luni Consiliului de Securitate al ONU prin videoconferinţă de la Geneva, a precizat el. Aceasta ar fi a doua oară când emisarul ONU face acest lucru.

Declaraţiile lui Fawzi dezmint astfel pe cele făcute anterior miercuri de liderul diplomaţiei iraniene, Ali Akbar Salehi, care a declarat pentru presă că "Kofi Annan va veni la Teheran săptămâna viitoare, probabil luni".

Principal aliat regional al Siriei, Iranul susţine regimul preşedintelui Bashar al-Assad şi denunţă în mod regulat politica Statelor Unite, a statelor europene şi a monarhiilor arabe din Golf care încearcă să obţină înlăturarea preşedintelui Assad susţinând grupările opoziţiei siriene.

Marţi, preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad şi-a declarat din nou susţinerea pentru preşedintele sirian Assad, în timp ce represiunea manifestaţilor anti-guvernamentale şi luptele s-au soldat cu cel puţin 9.000 de morţi în Siria, conform Naţiunilor Unite.

În teren, armata siriană şi-a intensificat miercuri operaţiunile împotriva rebelilor în întreaga ţară, suscitând scepticismul cu privire la aprobarea, conform ONU, de către Damasc a planului de ieşire din criză al emisarului internaţional Kofi Annan.

Acest plan preconizează mai ales încetarea tuturor formelor de violenţă armată de toate părţile sub supravegherea ONU, furnizarea de ajutor umanitar în toate zonele afectate de lupte şi eliberarea persoanelor deţinute în mod arbitrar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici