- Home
- Externe
- PARIS, (07.07.2012, 22:47)
- Valentin Vidu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kofi Annan recunoaşte eşecul misiunii sale în Siria şi pledează pentru asocierea Iranului
Emisarul ONU şi Ligii Arabe Kofi Annan, autorul unui plan de soluţionare a crizei din Siria care nu a fost aplicat, recunoaşte că misiunea sa "nu a reuşit" şi pledează pentru asocierea Iranului la negocieri, într-un interviu acordat cotidianului Le Monde.
Urmărește
331 afișări
Kofi Annan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Această criză continuă de 16 luni, dar eu am început să mă implic acum trei luni. Eforturi importante au fost depuse în încercarea de a soluţiona această situaţie în mod paşnic şi politic. Este de ordinul evidenţei că nu am reuşit. Şi poate că nu există nicio garanţie că vom putea reuşi", a recunoscut Kofi Annan.
"Dar, am studiat, oare, alternativele? Am pus, oare celelalte opţiuni pe masă? Am spus acest lucru în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, adăugând că această misiune nu era nedefinită în timp şi nici rolul meu", a adăugat el.
Acest interviu este publicat cu o zi înaintea reuniunii la Paris a Conferinţei Prietenilor poporului sirian, în cadrul căreia peste 100 de ţări arabe şi occidentale au solicitat Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie cu caracter constrângător conţinând o ameninţare cu sancţiuni împotriva Damascului.
Kofi Annan a vorbit, de asemenea, despre misiunea observatorilor în Siria (MISNUS), mobilizată la jumătatea lui aprilie, alcătuită din aproape 300 de militari neînarmaţi repartizaţi în mai multe oraşe din Siria, dar şi din aproximativ 100 de experţi civili. Misiunile MISNUS de patrulare au fost suspendate la jumătatea lui iunie, din cauza presistenţei confruntărilor armate.
"Auzim uneori spunându-se că observatorii care nu sunt înarmaţi nu au reuşit să pună capăt violenţei. Dar nu au avut niciodată un asemenea rol! Ei au fost trimişi în Siria pentru a verifica dacă părţile îşi respectau angajamentele de încetare a ostilităţilor. Iar pentru un scurt moment, pe 12 aprilie, acest lucru s-a întâmplat, cele două părţi au încetat confruntările", a explicat Annan.
Fostul secretar general al ONU a evocat importanţa rolului Rusiei, apropiată regimului de la Damasc şi care a blocat până în prezent toate acţiunile internaţionale iniţiate împotriva regimului lui Bashar al-Assad, subliniind totodată asupra importanţei asocierii Iranului la negocieri.
"Rusia are influenţă, dar nu sunt sigur că evenimentele vor fi determinate numai de Rusia (...). Iranul este un actor. El ar trebui să facă parte din soluţie. El are influenţă, iar noi nu putem ignora acest lucru", a dar asigurări Annan.
Americanii şi europenii s-au opus ca Iranul, un aliat al regimului de la Damasc, să fie invitat la recenta Conferinţă interministerială de la Geneva asupra situaţiei din Siria, din cauza conflictului care opune Teheranul occidentalilor în problema programului său nuclear.
În opinia lui Annan, precedentul libian este cel care explică atitudinea Moscovei şi Beijingului, care blochează orice iniţiativă a vreunei acţiuni internaţionale împotriva regimului Bashar al-Assad în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
"Vă voi spune în mod deschis că modul în care «responsabilitatea de a proteja» a fost utilizată în Libia a creat o problemă acestui concept. Ruşii şi chinezii consideră că au fost înşelaţi: ei au adoptat o rezoluţie ONU care a fost transformată într-o schimbare de regim. Nu aceasta era intenţia iniţială, din punctul de vedere al acestor ţări", a explicat diplomatul ghanez.
În Siria, reprimarea mişcării de contestare populară şi luptele care au urmat între forţele guvernamentale şi opozanţi înarmaţi s-au soldat cu 16.500 de morţi, începând din martie 2011 şi până în prezent, potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe