Kosovo pe un butoi de pulbere. Anunţul guvernului de la Pristina

Guvernul din Kosovo a amânat punerea în aplicare a unei decizii care i-ar fi obligat pe sârbii din nordul ţării să solicite plăcuţe de înmatriculare auto emise de instituţiile de la Pristina, din cauza tensiunilor dintre poliţie şi comunităţile locale care au pus blocaje rutiere.

Urmărește
5192 afișări
Imaginea articolului Kosovo pe un butoi de pulbere. Anunţul guvernului de la Pristina

Kosovo pe un butoi de pulbere. Anunţul guvernului de la Pristina, după ce sârbii punctele de trecere a frontierei

Duminică seara, protestatarii au parcat camioane pline cu pietriş şi alte utilaje grele pe drumurile care duc la cele două puncte de trecere a frontierei, Jarinje şi Bernjak, într-un teritoriu în care sârbii sunt majoritari. Poliţia din Kosovo a declarat că a fost nevoită să închidă punctele de trecere a frontierei.

"Situaţia generală de securitate în municipalităţile din nordul Kosovo este tensionată", a declarat într-un comunicat misiunea KFOR, condusă de NATO în Kosovo.

La 14 ani după ce Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia, aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul ţării folosesc plăcuţe de înmatriculare şi documente emise de autorităţile sârbe, refuzând să recunoască instituţiile din capitala Pristina, relatează Reuters.

Guvernul premierului Albin Kurti a declarat că le va acorda sârbilor o perioadă de tranziţie de 60 de zile pentru a obţine plăcuţe de înmatriculare, la un an după ce a renunţat la încercarea de a le impune din cauza unor proteste similare.

De asemenea, guvernul a decis că, începând cu 1 august, toţi cetăţenii din Serbia care vizitează Kosovo vor trebui să obţină un document suplimentar la graniţă care să le acorde permisiunea de a intra.

O regulă similară este aplicată de autorităţile de la Belgrad kosovarilor care vizitează Serbia.

Însă, în urma tensiunilor de duminică seara şi a consultărilor cu ambasadorii UE şi SUA, guvernul a declarat că îşi va amâna planul cu o lună şi că va începe punerea în aplicare la 1 septembrie.

Mai devreme duminică, poliţia a declarat că s-au tras focuri de armă "în direcţia unităţilor de poliţie, dar din fericire nimeni nu a fost rănit".

Sirenele de raid aerian au fost auzite timp de mai bine de trei ore în micul oraş Mitrovica de Nord, locuit în principal de sârbi.

În urmă cu un an, după ce sârbii din localitate au blocat aceleaşi drumuri din cauza unor plăcuţe de înmatriculare, guvernul din Kosovo a desfăşurat forţe speciale de poliţie, iar Belgradul a pilotat avioane de vânătoare în apropierea graniţei.

Tensiunile dintre cele două ţări rămân ridicate, iar pacea fragilă din Kosovo este menţinută de o misiune NATO care are 3 770 de soldaţi pe teren. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici