Kovalev cere CoE "oprirea expansiunii ruse" în Ucraina, invocând conferinţele de la Munchen şi Ialta

Fostul disident sovietic Serghei Kovalev îndemană lumea la "oprirea expansiunii ruse" în Ucraina şi "să-şi amintească de Munchen", acordul încheiat în 1938 cu Hitler, într-o declaraţie adresată lumii occidentale, dar mai ales parlamentarilor din cadrul Consiliul Europei (CoE).

Urmărește
201 afișări
Imaginea articolului Kovalev cere CoE "oprirea expansiunii ruse" în Ucraina, invocând conferinţele de la Munchen şi Ialta

Serghei Kovalev (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Îndemn cetăţenii întregii lumi să exercite presiuni asupra guvernelor lor pentru a opri expansiunea rusă", scrie Kovalev, în vârstă de 84 de ani, în această scrisoare deschisă, remisă AFP miercuri.

"Lumea civilizată se află în faţa unei opţiuni pe care nu o poate evita. După ce Rusia a rupt Crimeea (de la Ucraina), o nouă ameninţare creşte zilnic - cea a ocupării regiunilor din estul Ucrainei", adaugă fostul disident, condamnat la şapte ani de detenţie în 1975 şi care a fost deputat în Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) după prăbuşirea regimului sovietic.

"În urmă cu zece ani eram membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Îi îndemn pe foştii mei colegi, atunci când vor vota o rezoluţie cu privire la pericolele care emană de la Rusia actuală, să-şi amintească de Munchen şi Ialta, de consecinţele tragice ale acestor două conferinţe", continuă Serghei Kovalev.

APCE, care se întruneşte săptămâna aceasta în sesiune plenară la Strasbourg, urmează să se pronunţe asupra unor sancţiuni constând în privarea dreptului de vot al celor 18 membri ai delegaţiei ruse.

Rusia a ameninţat că nu va accepta vreo sancţiune fără să reacţioneze la APCE, care a mai privat-o de dreptul de vot în 2000, când Vladimir Putin a lansat al Doilea Război în Cecenia.

Guverne europene au poziţii divergente - din cauza dependenţei lor de gazele naturale ruseşti - asupra răspunsului faţă de anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea şi faţă de o intervenţie în regiunile din estul rusofon al Ucrainei.

Kovalev se referă în declaraţia sa la Conferinţa de la Munchen, în cadrul căreia Franţa şi Marea Britanie au acceptat de facto, în 1938, anexarea Sudetenland de către Germania hitleristă şi la Conferinţa de la Ialta care a pecetluit împărţirea Europei cu URSS-ul stalinist în 1945.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici