- Home
- Externe
- MOSCOVA, (24.02.2014, 07:19)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kremlinul critică Parlamentul ucrainean pentru abrogarea legii privind limbile minorităţilor - presă
Consilierul Kremlinului pentru drepturile omului Vladimir Lukin pune în discuţie dreptul Parlamentului ucrainean de a abroga statutul de limbă regională al limbii ruse în regiuni din Ucraina, relatează Itar-Tass în pagina electronică de luni.
Urmărește
950 afișări
Kremlinul critică Parlamentul ucrainean pentru abrogarea legii privind limbile minorităţilor - presă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Din câte înţeleg, rusa a fost declarată limbă regională de către autorităţile regionale şi nu ştiu dacă autorităţile centrale pot interveni în afacerile regiunilor", a declarat Lukin, duminică, pentru agenţia rusă.
"În orice caz, asemenea decizii nu vor reuşi să promoveze contacte ori să îmbunătăţească înţelegerea între oameni", a declarat Lukin, referindu-se la decizia Parlamentului ucrainean de a abroga o lege cu privire la limba de stat în Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
În baza acestei legi, rusa a dobândit statutul de limbă regională în zone în care este prima limbă pentru cel puţin zece la sută din populaţie. Legea a intrat în vigoare în august 2012. Potrivit unor date oficiale, rusa a fost recunoscută ca limbă regională în 13 dintre cele 27 de regiuni ucrainene.
Parlamentul ucrainean a abrogat duminică o lege adoptată în 2012, în mandatul lui Viktor Ianukovici, care stabilea cadrul legal pentru o extindere a folosirii limbilor minorităţilor şi care a a permis utilizarea rusei ca limbă regională în estul ţării.
Textul permitea utilizarea limbii ruse în afaceri, în şcoli, dar şi în alte domenii. Adoptarea legii a fost unul dintre punctele importante ale campaniei lui Ianukovici, destituit sâmbătă din funcţia de preşedinte al ţării. El s-a angajat în campania pentru alegeri prezidenţiale să răstoarne o politică de promovare a limbii ucrainene ca singura limbă în ţară de către fostul preşedinte Viktor Iuşcenko.
Legea prevedea că limba ucraineană este singura limbă de stat şi că, pe teritoriul Ucrainei, este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldovenească, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară.
Ministerul român al Afacerilor Externe reacţiona, la vremea respectivă, afirmând că România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti, referindu-se la legea aflată în dezbatere parlamentară în Ucraina care făcea distincţie între limba română şi cea moldovenească.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:13
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
astăzi, 08:46
Trump ameninţă să redobândească controlul asupra Canalului Panama