Kremlinul denunţă conflicte de interese care implică mai mulţi apropiaţi ai lui Vladimir Putin

Consilierul economic al Kremlinului a declarat joi că mai mulţi miniştri vor părăsi consiliile de administraţie ale mai multor companii mari pentru a evita conflicte de interese, o decizie văzută ca un atac împotriva apropiaţilor premierului rus Vladimir Putin, relatează AFP.

Urmărește
3 afișări

"În numeroase cazuri, consiliile de administraţie sunt conduse de membri ai Guvernului, miniştri adjuncţi, miniştri, care sunt (în acelaşi timp) responsabili de reglementarea sectoarelor de activitate" ale acestor companii, a declarat Arkadi Dvorkovici, citat de agenţia RIA Novosti.

Dvorkovici a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că această măsură se referă în special la vicepremierul Igor Secin, care conduce grupul petrolier Rosneft, şi ministrul de Finanţe Aleksei Kudrin, preşedintele consiliului de administraţie al băncii VTB.

Propunerea are implicaţii politice puternice, a subliniat Artion Koncin, analist la UniCredit, care apreciază că prima persoană vizată de această măsură este influentul Igor Secin, foarte apropiat de Putin.

Ministrul de Finanţe Aleksei Kudrin este considerat şi el un apropiat al lui Vladimir Putin.

Ministrul Transporturilor, Igor Levitin, aflat la conducerea Aeroflot, şi Viktor Zubkov, prim-vicepremier şi preşedintele consiliului de administraţie al Gazprom şi Roselhozbank sunt, de asemenea, vizaţi, a declarat Dvorkovici.

Decizia de a pune capăt acestor conflicte de interese a fost anunţată miercuri de preşedintele rus Dmitri Medvedev, care prezidează o comisie privind modernizarea la Magnitogorsk, în Ural.

Ministrul Dezvoltării Economice Elvira Nabiullina a declarat miercuri că Guvernul va face "totul pentru a înlocui reprezentanţii Executivului".

O sursă din echipa lui Secin din cadrul Guvernului a declarat pentru cotidianul Vedomosti că acest anunţ a fost o surpriză pentru toată lumea.

Presa şi experţii ruşi evocă de mai multe luni o posibilă rivalitate între Putin şi Medvedev în vederea alegerilor prezidenţiale din 2012.

Cei doi lideri au lăsat până în prezent să planeze îndoiala în legătură cu intenţiile lor dar au afirmat permanent că se vor pune de acord cu privire la candidatura oportună. Medvedev a fost desemnat de Putin drept succesorul său la alegerile prezidenţiale din 2008.

Pentru a justifica măsurile anunţate, Dvorkovici a subliniat că "înlocuirea membrilor Guvernului cu directori independenţi poate avea efect asupra calităţii gestiunii şi poate elimina preferinţele care nu sunt fondate pe o piaţă concurenţială".

"Investitorii ar putea să fie îngrijoraţi de schimbările propuse, precepându-le ca pe un scandal în conflictul dintre diferite facţiuni ale Guvernului în apropierea alegerilor prezidenţiale din 2012", a apreciat la rândul său analistul Artion Koncin într-o notă.

Analiştii Alfa-Bank apreciază totuşi că această decizie nu va schimba mare lucru, excluderea miniştrilor şi vicepremierilor din consiliile de administraţie nu înseamnă neapărat că aceştia îşi vor pierde influenţa asupra deciziilor întreprinderilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici