La ce arme nucleare vor să renunţe americanii?

Agenţia France Press prezintă arsenalul nuclear american pe care preşedintele Barack Obama intenţionează să îl reducă, pe baza estimărilor grupului de experţi "Bulletin of Atomic Scientists", fondat în 1945 de creatorii bombei atomice americane, ca o măsură de transparenţă.

Urmărește
300 afișări
Imaginea articolului La ce arme nucleare vor să renunţe americanii?

La ce arme nucleare vor să renunţe americanii? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

FOCOASE NUCLEARE: 2.200 de focoase nucleare "operaţionale" şi 2.500 care pot fi activate dacă este necesar. Arsenalul numără de asemenea 500 de rachete nucleare cu rază scurtă de acţiune, mobilizate în special în baze ale NATO din Europa. Cu aceste arme, care pot fi lansate de la sol sau cu ajutorul bombardielor ori submarinelor, Statele Unite sunt capabile să acţioneze oriunde în lume.

RACHETE BALISTICE INTERCONTINENTALE (ICBM):
450 de rachete Minuteman III, cu o rază de acţiune de 5.500 de kilometri, echipate cu rachete nucleare unice sau multiple (capabile să atace mai multe ţinte). Scenariile de război nuclear total conferă acestor arme, lansate de la sol sau de pe submarine, un rol central.

RACHETE BALISTICE MARE-SOL (SLBM): Concepute pentru a scăpa de supravegherea sovieticilor în timpul Războiului Rece şi pentru a permite o ripostă masivă în caz de atac. Cele 14 submarine nucleare americane lansatoare de proiectile de clasă Ohio transportă 288 de rachete balistice sau 1.152 de ogive nucleare. Submarinele sunt echipate cu rachete Trident II D5, având o putere ce poate atinge 455 de kilotone (de aproximativ 30 de ori forţa bombei lansate asupra oraşului Hiroshima).

BOMBARDIERE: Aproximativ 500 de focoase nucleare care pot fi lansate de pe bombardiere cu rază lungă de acţiune (B-2A Spirit şi B-52H). Aproximativ 60 de bombardiere, din cele 113 ale flotei americane, au o misiune nucleară.

ARME CU RAZĂ SCURTĂ DE ACŢIUNE: În timpul Războiului Rece, americanii şi sovieticii au creat arme cu rază scurtă de acţiune, cu o putere mai mică decât rachetele balistice şi destinate susţinerii unor obiective tactice pe teren. Statele Unite au aproximativ 500 de focoase nucleare de acest tip, în special în Europa, printre care 300 de rachete de croazieră Tomahawk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici