- Home
- Externe
- MOSCOVA, (05.12.2012, 15:54)
- Ion Gaidau - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
La un an după marile manifestaţii împotriva lui Putin, opoziţia din Rusia pare asfixiată
Un val de contestare fără precedent a reunit aproximativ 100.000 de manifestanţi la Moscova împotriva lui Vladimir Putin, cea mai puternică persoană din Rusia, în decembrie 2011, dar, după un an, acţiunea pare înnăbuşită.
Urmărește
179 afișări
La un an după marile manifestaţii împotriva lui Putin, opoziţia din Rusia pare asfixiată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Contestarea nu a luat sfârşit, ea a trecut de la o fază explozivă la o fază cronică", apreciază scriitorul Boris Akunin, unul dintre animatorii acţiunii.
În mod surprinzător, mii de moscoviţi au manifestat la 5 decembrie împotriva fraudelor de la alegerile legislative, câştigate cu o zi înainte cu aproape 50% din sufragii de partidul lui Putin.
Până la acel moment, opoziţia mobiliza de obicei doar câteva sute de manifestanţi, care erau dispersaţi imediat sau reţinuţi de către forţele de ordine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
La 24 decembrie, aproximativ 100.000 de persoane au manifestat împotriva lui Putin, pe atunci premier, reunindu-se la cea mai mare manifestaţie organizată la Moscova de la începutul anilor '90. Pentru prima dată, opoziţia părea să constituie o ameninţare pentru Kremlin.
Un an mai târziu, euforia s-a risipit şi ultimele manifestaţii au adunat mai puţini contestatari.
"Cel mai important este că foarte mulţi oameni au înţeles că politica îi vizează direct. Este ceva nou pentru Rusia, unde nimic asemănător nu a mai avut loc de la începutul anilor '90", spune calm jurnalistul contestatar Serghei Parhomenko.
"Lucrurile vor avea nevoie de timp şi se vor dezvolta lent, dar autoritarismul în Rusia este condamnat", adaugă Boris Akunin.
În opinia politologului Leonid Radzihovski, mult mai critic, "contestarea a revenit la punctul de plecare, pe Internet, şi opoziţia nu este capabilă să se folosească de nemulţumirea populară".
Opoziţia, în cadrul căreia coabitează extrema dreaptă, liberali şi extrema stângă, este adeseori criticată pentru caracterul său eterogen şi incapacitatea de a adopta un adevărat program politic.
La rândul lor, autorităţile au reacţionat cu fermitate faţă de contestari. Sute de manifestanţi au fost reţinuţi, zeci arestaţi şi încarceraţi, unii dintre ei riscând mai mulţi ani de închisoare pentru "participare la tulburări masive".
În prezent, trei lideri ai opoziţiei sunt ameninţaţi: fostul campion al lumii la şah, Gary Kasparov, acuzat că a muşcat un poliţist, este pasibil de cinci ani de închisoare, liderul Frontului de Stânga, Serghei Udalţov, învinuit pentru "pregătirea şi organizarea unor tulburări masive", riscă zece ani de închisoare, şi avocatul anticorupţie Aleksei Navalnîi, acuzat de "deturnare de fonduri", riscă aceeaşi pedeapsă.
Unul dintre puţinii deputaţi din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului) care a participat la manifestaţii, Ghennadi Gudkov, a fost privat de mandat în septembrie, din cauza unor "activităţi comerciale incompatibile cu statutul său".
În plus, Parlamentul a adoptat în cursul ultimelor luni mai multe legi denunţate de opoziţie. O lege obligă ONG-urile care beneficiază de subvenţii străine să se declare "agenţi străini", alta extinde în manieră vagă noţiunile de trădare şi spionaj, în timp ce o a treia lege consolidează sancţiunile în caz de incidente în timpul manifestaţiilor.
În ultimele luni, numeroşi opozanţi au fugit din Rusia şi au cerut azil politic în Estonia, Ucraina sau Olanda.
Unul dintre ei, Leonid Razvozjaev, în prezent aflat în detenţie la Moscova, a afirmat că a fost răpit la Kiev, unde a venit cu scopul de a cere azil politic, şi dus cu forţa în Rusia, după ce a fost torturat şi ameninţat cu moartea.
"Puterea a arătat că manifestaţiile legale din stradă erau ineficiente. Oamenii vor trebui să găsească alte forme de exprimare: nesupunere, extremism sau strategii noi", prevede politologul Dmitri Oreşkin.
Vladimir Putin, care a acuzat opoziţia că este finanţată din străinătate şi pregăteşte o înlăturarea prin forţă a regimului, a fost reales preşedinte în martie pentru un mandat de şase ani. El ar putea participa şi la alegerile din 2018 şi să rămână astfel la putere până în 2024.
În perioada 2000-2008, Putin a efectuat deja două mandate de preşedinte, apoi a ocupat postul de premier timp de patru ani.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe