Laboratorul de cercetare nucleară american Los Alamos rămâne închis până cel puţin miercuri

Centrul de cercetare american de la Los Alamos (New Mexico), unde se află material nuclear, va rămâne închis până cel puţin miercuri, incendiile ameninţând în continuare instalaţiile şi determinând evacuarea a câtorva mii de persoane, relatează AFP.

Urmărește
5 afișări

Autorităţile au dat asigurări marţi că "tot materialul nuclear şi periculos" din cadrul Laboratorului naţional de la Los Alamos (LANL), unde a fost realizată bomba atomică americană în timpul celui de-al doilea război mondial, "precum şi principala zonă de stocare a laboratorului, Zona G, sunt protejate şi sunt sub control".

LANL a precizat, de asemenea, pe site-ul său de Internet, că va rămâne închis până miercuri cel puţin, în timp ce pompierii au ordonat evacuarea a mii de persoane în oraşul vecin Los Alamos.

"Numai angajaţii care figurează pe o listă a misiunilor indispensabile vor putea avea acces la laborator în perioada în care acesta va rămâne închis", a explicat LANL. Aproximativ 42 la sută dintre cei 11.800 de angajaţi ai săi locuiesc la Los Alamos.

Site-ul de informaţii despre incendii subliniază, de altfel, că flăcările au pătruns pe terenurile LANL în noaptea de luni spre marţi. Luni, flăcările au distrus mai puţin de jumătate de hectar în partea de sud-vest a domeniului. "Controalele efectuate la LANL nu au dezvăluit nicio dispersare a materiei radioactive", precizează site-ul.

În afară de produsele radioactive care se aflau în clădirile laboratorului la încheierea cercetărilor, pe terenuri sunt stocate şi deşeuri radioactive.

Evacuarea Los Alamos şi a regiunilor învecinate "a fost ordonată luni, după ce flăcările au depăşit linia de securitate", a explicat pentru AFP Michael Thompson, purtătorul de cuvânt al pompierilor.

"Astăzi, anticipăm mai multe rafale de vânt, care vor împinge flăcările către pădurea ce se întinde deasupra Los Alamos şi ameninţă liniile noastre de securitate", a adăugat el.

"Dar am avut timp să ne pregătim şi încercăm să fim pregătiţi", a continuat el.

Pe frontul inundaţiilor, de această dată, autorităţile din domeniul nuclear continuă să supravegheze îndeaproape centrala de la Fort Calhoun, în Nebraska (centru), după ce un dig de protecţie de pe fluviul Missouri a cedat în faţa creşterii nivelului apelor.

Acest dig de 600 de metri a cedat duminică, iar apele au invadat centrala.

Autoritatea pentru reglementare nucleară a afirmat într-un comunicat că instalaţiile pot rezista la inundaţii care ating "309 metri deasupra nivelului mării".

Apele au în prezent 306,7 metri, dar nu ar trebui să depăşească 307,2 metri, potrivit comunicatului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici