Prima pagină » Știri externe » Hackerii iranieni, acuzaţi pentru pătrunderea în sistemele informatice a zeci de organizaţii guvernamentale din SUA şi sute de universităţi

Hackerii iranieni, acuzaţi pentru pătrunderea în sistemele informatice a zeci de organizaţii guvernamentale din SUA şi sute de universităţi

Administraţia Trump a anunţat că nouă iranieni au fost sancţionaţi, fiind acuzaţi că ar fi participat la un atac cibernetic susţinut de guvernul iranian, în urma căruia au sustras informaţii de la sute de universităţi, companii private şi agenţii guvernamentale din SUA, informează cotidianul The Guardian.
Hackerii iranieni, acuzaţi pentru pătrunderea în sistemele informatice a zeci de organizaţii guvernamentale din SUA şi sute de universităţi

Cei nouă acuzaţi, suspectaţi că au acţionat în numele Gărzilor Revoluţionare iraniene, au pătruns în sistemele informatice a 320 de universităţi din Statele Unite şi din alte 21 de ţări pentru a sustrage informaţii pe care le-au vândut ulterior.

Hackerii sunt acuzaţi şi pentru pătrunderea în sistemele informatice a zeci de organizaţii guvernamentale, inclusiv în cel al Departamentului Muncii şi Comisiei pentru Reglementarea Energiei.

Departamentul de Justiţie a declarat că hackerii sunt afiliaţi Institutului Mabna din Iran, suspectat că lucra încă din 2013 cu guvernul iranian pentru a fura cercetări ştiinţifice din alte ţări.

„Prin aducerea acestor acuzaţii, reimpunem normele pe care majoritatea lumii civilizate le-ar accepta: statele-naţiune nu trebuie să fure propietate intelectuală în scopul de a oferi un avantaj industriilor domestice”, a declarat adjunctul procurorului general Rod Rosenstein.

Cei nouă acuzaţi ar putea să nu fie judecaţi într-o instanţă americană, deoarece SUA nu deţine un tratat de extrădare cu Iranul.

Vineri, Trezoreria Statelor Unite a anunţat sancţiuni asupra Institului Mabna şi a 10 iranieni, cei nouă acuzaţi şi încă un individ acuzat într-un caz diferit.

Pe acest fond, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a declarat că sancţiunile impuse de SUA reprezintă un act provocator care nu va preveni Iranul din a progresa în domeniul tehnologic.

„SUA nu va avea beneficii în urma acestor sancţiuni, menite să blocheze şi să prevină dezvoltarea tehnologică a Iranului”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit autorităţilor americane, cei nouă indivizi au trimis profesorilor link-uri compromise, care odată accesate le-au permis hackerilor să aibă acces la informaţii private. Aproximativ 15 miliarde de pagini care conţineau cercetări ştiinţifice au fost furate şi vândute pentru profit.