Laureată a premiului Nobel pentru Pace: Meta vrea să instaureze o „lume fără fapte”

Maria Ressa, laureată a premiului Nobel pentru pace, a declarat că decizia Meta de a pune capăt verificării faptelor pe platformele sale şi de a elimina restricţiile privind anumite subiecte marchează „vremuri extrem de periculoase” pentru jurnalism, democraţie şi utilizatorii social media.

Urmărește
2069 afișări
Imaginea articolului Laureată a premiului Nobel pentru Pace: Meta vrea să instaureze o „lume fără fapte”

Laureată a premiului Nobel pentru Pace: Meta vrea să instaureze o „lume fără fapte”

Jurnalista americano-filipineză a declarat că decizia lui Mark Zuckerberg de a relaxa moderarea conţinutului pe platformele sale, Facebook şi Instagram, ar duce la o „lume fără fapte” şi a adăugat că „aceasta ar fi o lume potrivită pentru un dictator”.

„Mark Zuckerberg spune că este o chestiune legată de libertatea de exprimare - este complet greşit”, a declarat Ressa pentru AFP. „Doar dacă eşti orientat spre profit poţi pretinde asta; doar dacă vrei putere şi bani poţi pretinde asta. Este vorba despre siguranţă”, a adăugat ea.

Ressa, co-fondatoare a site-ului de ştiri Rappler, a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2021 în semn de recunoaştere a „luptei sale curajoase pentru libertatea de exprimare”. Ea s-a confruntat cu mai multe acuzaţii penale şi investigaţii după ce a publicat articole critice la adresa fostului preşedinte filipinez, Rodrigo Duterte.

Ressa a respins afirmaţia lui Zuckerberg potrivit căreia oamenii care verificau validitatea informaţiilor erau „prea părtinitori din punct de vedere politic” şi au „distrus încrederea utilizatorilor”.

„Jurnaliştii au un set de standarde şi de etică. Ceea ce face Facebook este să scape de acestea şi apoi să permită minciunilor, furiei, fricii şi urii să infecteze fiecare persoană de pe platformă”, a spus Ressa.

Decizia marchează începutul unor „vremuri extrem de periculoase” pentru jurnalism, democraţie şi utilizatorii social media, a mai spus ea.

Marţi, Zuckerberg, fondatorul şi directorul general al Meta, a declarat că va elimina verificatorii de fapte din SUA şi îi va înlocui cu un serviciu de moderare bazat pe utilizatori, similar cu funcţia „community notes” de pe platforma rivală de social media, X.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici