Lavrov: UE exercită o presiune "neruşinată" asupra Ucrainei pe tema Parteneriatului oriental

Rusia apreciază că Uniunea Europeană (UE) exercită o presiune "neruşinată" asupra ţărilor pe care vrea să le vadă în Parteneriatul Oriental, ca Ucraina, a declarat marţi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului Lavrov: UE exercită o presiune "neruşinată" asupra Ucrainei pe tema Parteneriatului oriental

Lavrov: UE exercită o presiune "neruşinată" asupra Ucrainei pe tema Parteneriatului oriental

"De această parte (a UE) se exercită o presiune destul de neruşinată asupra statelor vizate" de Parteneriatul Estic, a declarat Lavrov, referindu-se la Acordul de Asociere cu Ucraina a cărui semnare, prevăzută la sfârşitul lunii, face obiectul unei intense lupte pentru influenţă între Bruxelles şi Moscova.

"Am vorbit despre proiectul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. Considerăm deplasate şi contraproductive tentativele de a promova această iniţiativă în spiritul vechii logici a jocurilor geopolitice cu sumă nulă", a adăugat Lavrov, la finalul unei întâlniri cu omologul său din Belarus Vladimir Makei.

"Încă de la început am fost acuzaţi că punem beţe în roate, că exercităm presiuni asupra ţărilor vizate de Parteneriatul Estic, cu scopul de a nu le lăsa să semneze acorduri de asociere şi comerţ cu Uniunea Europeană", a continuat şeful diplomaţiei ruse.

"Este o argumentaţie fără scrupule", a apreciat el.

Semnarea, prevăzută la summitul Parteneriatului Estic, la sfârşitul lui noiembrie, la Vilnius, a unui acord de asociere UE-Ucraina, face obiectul unei lupte intense pentru influenţă între Bruxelles şi Moscova, care încearcă de mulţi ani să atragă Kievul într-un proiect al unei uniuni economice formate din ţările care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică.

Încheierea acestui acord se învârte de mai multe săptămâni în jurul eliberării opozantei Iulia Timoşenko, cerută până în prezent fără rezultat de către UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici