"Nu am obţinut permisiunea să merg în Fâşia Gaza, ceea ce mi-ar fi plăcut. Am cerut o autorizaţie, dar mi-a fost refuzată", a explicat fostul preşedinte american.
Carter urma să întâlnească la Ramallah mai multe personalităţi, printre care fostul vicepremier care aparţine grupării Hamas, Nasser Shaer, şi premierul Salam Fayyad, iar la "sfârşitul săptămânii" urma să se întâlnească, la Damasc, cu liderul Hamas aflat în exil, Khaled Mechaal, a precizat Hamas.
În schimb, Casa Albă a precizat că Jimmy Carter nu reprezintă administraţia prezidenţială, dezaprobând luni proiectul fostului preşedinte american.
Potrivit lui George W. Bush, dacă "preşedintele Carter va merge acolo, va face acest lucru în nume personal, pe cont propriu, nu reprezintă Statele Unite în aceste întâlniri, iar preşedintele nu este de acord cu discuţii cu Hamas, după cum am anunţat", a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Dana Perino, care a adăugat că discuţiile cu Hamas, grupare considerată de Casa Albă drept teroristă, nu sunt "utile".
La rândul său, republicanul John McCain a apreciat că o întâlnire cu liderul Hamas ar fi "o gravă şi periculoasă greşeală".
"Hamas vizează intenţionat civili israelieni nevinovaţi şi are ca scop distrugerea Israelului. Preşedintele Carter este responsabil de intenţia sa de a se întâlni cu Hamas, un grup terorist care a ucis şi americani nevinovaţi", a spus McCain, care l-a criticat pe unul dintre rivalii săi, Barack Obama, care a refuzat să aibă o poziţiei faţă de iniţiativa lui Carter. O întâlnire între Carter şi Hamas l-ar putea afecta pe Obama, întrucât fostul preşedinte american este superdelegat în convenţia democrată care-l va desemna pe candidatul din partea acestei formaţiuni la preşedinţia americană.
Un purtător de cuvânt al lui Hillary Clinton, Phil Singer, a precizat la rândul său într-un comunicat "că Hillary îl respectă pe fostul preşedinte Carter, dar nu este de acord cu decizia sa de a se întâlni cu Hamas fără o coordonare cu Israelul".