Le Monde: Ofensiva justiţiei contra lui Ponta, punct-cheie al bătăliei pentru modernizarea României

Duelul Iohannis-Ponta se înăspreşte, în contextul în care schimbarea din justiţie îngrijorează numeroase personalităţi, iar ofensiva procurorilor împotriva premierului este punctul-cheie al unei bătălii pentru modernizarea uneia dintre cele mai sărace ţări din UE, comentează Le Monde online.

Urmărește
1799 afișări
Imaginea articolului Le Monde: Ofensiva justiţiei contra lui Ponta, punct-cheie al bătăliei pentru modernizarea României

Victor Ponta (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Duelul dintre preşedintele liberal Klaus Iohannis şi premierul social-democrat Victor Ponta se înăspreşte după ce coaliţia majoritară de centru-stânga din Parlamentul român a respins solicitarea justiţiei de a-i ridica imunitatea lui Ponta pentru a fi urmărit penal. Şeful Guvernului este vizat de o anchetă penală pentru corupţie din 5 iunie, zi în care preşedintele i-a cerut demisia, precizează publicaţia.

Însă premierul, aflat la putere din 2012, "nu este pregătit să cedeze şi se agaţă de majoritatea de care dispune în Parlament pentru a rămâne în post", scrie Mirel Bran, corespondentul Le Monde la Bucureşti, citând declaraţia prin care Ponta a denunţat că "scopul acuzării (sale) este schimbarea Guvernului şi majorităţii parlamentare", insistând că "un guvern poate să fie schimbat doar prin alegeri şi un vot în Parlament" şi subliniind că "orice altă metodă este o lovitură de stat".

"Zi tristă"

Premierul social-democrat, în vârstă de 42 de ani, a fost înfrânt de liberalul Klaus Iohannis, în vârstă de 55 de ani, în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014. Cu o cotă de popularitate de 70%, noul preşedinte, care provine din cadrul minorităţii germane, le-a promis românilor să consolideze independenţa justiţiei, într-o ţară afectată de o corupţie instituţionalizată.

De la aderarea României la Uniunea Europeană (UE), în ianuarie 2007, un grup de tineri procurori formaţi după modelul occidental a început o operaţiune de tip "mâini curate" care a zguduit eşicherul politic, comentează Le Mode, referindu-se la celebra operaţiune italiană în lupta împotriva mafiei. În ultimii trei ani, peste 3.000 de miniştri, deputaţi, senatori, primari şi funcţionari de rang înalt au ajuns la închisoare, adaugă publicaţia.

Această schimbare în justiţia românească îngrijorează numeroase personalităţi, într-o ţară în care corupţia este "monedă curentă" de la căderea regimului comunist, în urmă cu un sfert de secol. "Ofensiva procurorilor vizând premierul, inculpat pentru fals, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, este punctul-cheie al unei bătălii care vizează să modernizeze una dintre cele mai sărace ţări din UE", comentează Le Monde, apreciind că bătălia este "departe de a fi câştigată".

"Este o zi tristă pentru România şi pentru miile de cetăţeni care cred în valorile democratice", citează publicaţia declaraţia preşedintelui Iohannis de după refuzul deputaţilor socialişti de a-i ridica imunitatea premierului lor. "Distrugerea unor instituţii şi principii pentru salvarea carierei politice a unei singure persoane este inacceptabilă într-o democraţie", adăuga el.

"Sancţiuni penale"

În contextul în care opoziţia de dreapta a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului socialist şi îndeamnă la manifestaţii, "Guvernul, cuprins de panică, a trecut la ameninţări", comentează Le Monde, care citează declaraţia ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc. "Atrag atenţia liberalilor asupra faptului că organizarea de manifestaţii politice ilegale vizând împiedicarea exercitării puterii Parlamentului sau Guvernului angajează răspunderea penală", a declarat Cazanciuc.

"Presa independentă nu a ezitat să compare panica premierului cu focul care l-a determinat pe dictatorul Nicolae Ceauşescu să fugă în decembrie 1989", comentează Le Monde, adăugând că,pe reţelele de socializare, "Victor Ponta este poreclit de-acum «Ceauşescu-copy-paste»", precizând că aceasta reprezintă o referire la acuzaţiile că Ponta şi-a copiat teza de doctorat.

Publicaţia citează, de asemenea, reacţia preşedintelui Partidului Popular European (PPE, dreapta) Joseph Daul, care a apreciat că "este inacceptabil ca ministrul Justiţiei şi premierul unui stat membru UE să ameninţe manifestanţi cu sancţiuni penale". "Libertatea de exprimare este garanatată în cadrul UE", transmitea Daul, adăugând că "oamenii care vor să-şi exprime nemulţumirea faţă de un premier acuzat oficial de fapte grave de corupţie nu ar trebui să fie împiedicaţi să o facă".

Ca răspuns la iniţiativa opoziţiei de a organiza vineri o manifestaţie la care aşteaptă aşroximativ 10.000 de persoane, în faţa Parlamentului român, în timp ce deputaţii vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, "Ponta a decis să-şi mobilizeze linguşitorii", comentează Le Monde, în acelaşi loc şi în acelaşi timp. "Dacă opoziţia mobilizează 10.000 de persoane, noi vom mobiliza 100.000", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici