După atentatele sângeroase care au avut loc la Paris pe data de 13-14 noiembrie, este nevoie „să spunem pe nume inamicului”, a susţinut Le Pen în faţa eurodeputaţilor de la Strasbourg, în cadrul unei dezbateri cu privire la recentele atentate de la Paris.
„Să îl numim, acest lucru obligă la readucerea în discuţie a unui anumit număr de prietenii internaţionale, acest lucru ne obligă să ne punem întrebarea dacă putem continua să avem drept aliaţi Arabia Saudită şi Qatarul” şi să ne punem întrebări asupra „ambiguităţii Turciei în ceea ce priveşte fundamentalismul islamist”, a adăugat aceasta.
„Ansamblul de acorduri, de alianţe internaţionale pe care le-am încheiat ne împing de fapt să fim astăzi în mod obiectiv aliaţii fundamentalismului islamist, mai degrabă decât inamicii lui”, a declarat Le Pen.
„Propun să schimbăm aceste alianţe. Toţi cei care luptă împotriva fundamentalismului islamist trebuie consideraţi drept aliaţi, fără nicio rezervă. Acest lucru înseamnă Egipt, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Iran”, a precizat ea.
Relaţia Occidentului cu Riyadul a fost în egală măsură criticată de liderul grupului Verzilor din Parlamentul European, belgianul Philippe Lamberts.
„Regimul Arabiei Saudite propagă o formă de islam care este probabil cea mai totalitară, cea mai fascistă din lume”, a spus acesta. „Este un regim aliat nouă, dar care încarnează reţeaua Stat Islamic care a reuşit, este modelul pe care Daesh (n.r. acronimul „Stat Islamic” în limba arabă) vrea să-l imite”, a afirmat Lamberts.
Arabia Saudită este „un stat care dispreţuişte drepturile fundamentale, care crucifică, care decapitrează, care taie mâini, dar cu care noi întreţinem relaţii excelente. Dar ce vreţi, dependenţa noastră de petrol ne face dependenţi de astfel de oameni”, a comentat el.