Luni, tribunalul din Paris a găsit nouă eurodeputaţi RN, printre care Marine Le Pen, vinovaţi de deturnare de fonduri publice în procesul asistenţilor parlamentari europeni.
Cei doisprezece asistenţi judecaţi alături de ei au fost, de asemenea, găsiţi vinovaţi de manipulare de bunuri furate.
Instanţa a estimat prejudiciul total la 2,9 milioane de euro, prin faptul că „Parlamentul European a plătit pentru persoane care lucrau de fapt pentru partid”.
Preşedintele instanţei a declarat că suma deturnării de fonduri care o priveşte pe Marine Le Pen este de 474.000 de euro, pentru posturile a patru asistenţi parlamentari. „Marine Le Pen este găsită vinovată de deturnare de fonduri publice în valoare de 474.000 de euro”, a declarat preşedintele instanţei.
Verdictul bulversează politica din Franţa: Le Pen, şefa formaţiunii de extremă dreapta National Rally (RN), este pe primul loc în sondajele de opinie înainte de scrutinul din 2027.
Magistraţii au aprobat solicitarea procurorilor, care au cerut ca Le Pen să aibă o interdicţie imediată de cinci ani de a ocupa funcţii publice în cazul în care este găsită vinovată, indiferent de orice proces de apel, folosind o măsură denumită „execuţie provizorie”.
Verdictul de vinovăţie cu o interdicţie automată de cinci ani o afectează pe Le Pen, în vârstă de 56 de ani, de trei ori candidată la preşedinţie, care a declarat că 2027 va fi ultima sa candidatură pentru funcţia supremă. Ea îşi va păstra locul în Parlament până la sfârşitul mandatului său.
Le Pen a acuzat procurorii că îi caută „moartea politică”, susţinând că există un complot pentru a ţine pe RN departe de putere, care face ecou afirmaţiilor făcute de preşedintele american Donald Trump cu privire la problemele sale juridice.
Inculpaţii spun că banii au fost folosiţi în mod legitim, iar acuzaţiile definesc prea restrictiv ceea ce face un asistent parlamentar.