- Home
- Externe
- ROMA, (22.12.2019, 15:02)
- Razvan Tupa
Legiunea lui Hristos recunoaşte că fondatorul Marcial Maciel a abuzat sexual 60 de băieţi. Cine îl proteja şi cum opera ordinul religios
Fondatorul organizaţiei catolice Legiunea lui Hristos (Legionaries of Christ) a abuzat sexual 60 de băieţi, în total, nu mai puţin de 175 de minori fiind victime ale membrilor ordinului religios, arată un raport publicat sâmbătă.
Urmărește
1817 afișări
Sursa FOTO: Pixabay
Abuzul sexual a fost o practică răspândită la nivelul conducerii organizaţiei Legiunea lui Hristos, nu mai puţin de 60 de băieţi având de suferit chiar din partea fondatorului ordinului, părintele Marcial Maciel, arată raportul.
Raportul este important mai ales pentru că, până în 2006, în timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, Vaticanul a respins acuzaţiile formulate la adresa lui Maciel. Unii dintre seminarişti spuneau că au fost abuzaţi când abia împliniseră 12 ani.
Reprezentanţii ordinului religios arată că raportul ajunge până la momentul înfiinţării organizaţiei, în Mexic, în 1941 şi este o ”încercare în plus a membrilor ordinului de a se confrunta cu propria istorie”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Maciel a încetat din viaţă în 2008 şi continuă să fie privit drept cel mai cunoscut pedofil din rândurile Bisericii Catolice. El a fost acuzat şi că şi-a abuzat proprii copii, pe care îi avea cu cel puţin două femei cu care avea legături pe ascuns. În acelaşi timp era susţinut în calitate de ierarh religios de Vatican şi de cercurile conservatoare din biserică.
Cardinalul Angelo Sodano, în vârstă de 92 de ani, fost secretar de stat în timpul lui Ioan Paul al II-lea, a fost considerat mult timp cel care i-a protejat pe membrii ordinului la Vatican.
Papa Francisc a acceptat sâmbătă demisia lui Sodano din funcţia de conducător al colegiului cardinalilor şi a hotărât să limiteze posibilitatea ocupării acestei funcţii la un mandat de cinci ani.
Vaticanul a recunoscut faptele lui Marciel în 2006, fostul Papă Benedict solicitându-i preotului să se retragă în ”rugăciune şi penitenţă”. Vaticanul a preluat ordinul în 2010 şi l-a supus unui proces de reformare.
Raportul arată că între 1941 şi 2019 nu mai puţin de 175 de minori au fost victimele abuzurilor din partea a 33 de preoţi. Cel puţin 60 dintre copii, aproximativ o treime au fost victimele lui Maciel.
Potrivit acestor date, victimele aveau vârste cuprinse între 11 şi 16 ani.
Raportul arată şi că numărul de 33 de preoţi reprezintă numai 2,44% din cei 1.353 de preoţi înscrişi în ordin. În acelaşi timp, 43% dintre cei vinovaţi ocupau poziţii importante, ceea ce a îngreunat raportarea abuzurilor.
“(Abuzul) a fost legat de abuzul de putere şi de conştiinţă din partea celor care au profitat de poziţiile deţinute pentru a face aceste lucruri”, arată raportul.
Dintre cei 33 de preoţi vinovaţi, şase nu mai sunt în viaţă, opt au renunţat la preoţie şi unul a părăsit ordinul. Dintre cei 18 care au rămas membri, patru au ”restricţii de slujire” care nu le permit să se apropie de minori iar ceilalţi 14 nu au nicun fel de manifestare preoţească publică.
Alţi 74 de seminarişti care se pregăteau să devină preoţi au abuzat minori, 81% dintre aceştia fiind eliminaţi din şcoală.
După moartea lui Maciel, investigaţiile întreprinse de Vatican au stabilit că preotul avea mai mulţi copii cu cel puţin două femei pe care îi vizita în mod regulat şi cărora le trimitea bani şi că era consumator de droguri.
Foştii membri ai ordinului au reproşat faptul că organizaţia era condusă ca un cult, având reguli care interziceau orice critică la adresa fondatorului. De asemenea, Maciel era considerat unul dintre cei care au susţinut Vaticanul în timpul papalităţii lui Ioan Paul al II-lea, care îi admira pe ”legionarii lui Hristos” pentru credinţă şi pentru că reuşeau să ofere exemple legate de vocaţia religioasă, arată Reuters.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Senzori pentru albine și ciuperci ca materiale de construcție: Care sunt inovațiile care vor remodela viața în 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe