Leonard Orban: CE nu poate declanşa proceduri împotriva legii privind limba oficială a Slovaciei

Publicat: 15 09. 2009, 16:08
Actualizat: 07 11. 2012, 01:31

Uniunea Europeană nu dispune, în cadrul legislaţiei comunitare, de baza legală pentru a declanşa proceduri împotriva Slovaciei, deşi dacă se consideră că o lege naţională încalcă unul dintre principiile Uniunii, cum este cel al drepturilor omului, Comisia ar putea să intervină, a precizat comisarul european pentru Multilingvism, răspunzând unei scrisori care i-a fost adresată de parlamentarul european Csaba Tabajdi.

Orban a adăugat totuşi că „toate ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să garanteze drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale prin orice mijloace, ceea ce înseamnă că şi Slovacia trebuie să ţină cont de acest lucru la implementarea legii privind limba oficială„.

Tabajdi i-a cerut opinia lui Orban în legătură cu recenta modificare a legii privind limba de stat în Slovacia, care a condus la tensionarea relaţiilor dintre Ungaria şi Slovacia, ungurii percepând această modificare ca discriminatorie în privinţa utilizării limbii. Tabajdi a scris că legea slovacă, ce introduce pedepse împotriva minorităţilor care nu folosesc limba oficială în situaţii publice, este împotriva normelor europene.

Tabajdi a declarat pentru cotidian că el interpretează răspunsul lui Orban drept un avertisment la adresa Bratislavei. Dar el a adăugat că Orban nu a răspuns exemplelor concrete de încălcări ale legii, adăugând că va cere răspunsuri la acestea din partea Comisiei Europene.

Răspunsul lui Orban este prima poziţie a Uniunii Eurpene privind disputa dintre Ungaria şi Slovacia, care a fost analizată săptămâna trecută de premierii celor două ţări în cadrul unei întâlniri. Premierii au adoptat o declaraţie comună care prezenta etapele în vederea ameliorării relaţiilor, inclusiv monitorizarea îndeaproape a efectelor pe care le are în practică noua lege privind limba oficială de stat asupra comunităţii etnicilor ungari din Slovacia.