Leonard Orban: Evitarea reacţiilor emotive şi soluţii pragmatice, în criza românilor din Italia

Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, îndeamnă la evitarea comportamentelor emotive şi găsirea unor soluţii pragmatice coerente cu principiile democratice ale UE, în criza imigranţilor români din Italia, într-un interviu pentru ANSA, citat de cotidianul Liberta în ediţia online.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: Evitarea reacţiilor emotive şi soluţii pragmatice, în criza românilor din Italia

Leonard Orban: Evitarea reacţiilor emotive şi soluţii pragmatice, în criza românilor din Italia

"Trebuie să evităm atitudinile bazate pe emotivitate şi să găsim soluţii pragmatice, care pe de-o parte să-i protejeze pe cetăţenii italieni, iar pe de altă parte să fie coerente cu principiile democratice ale Uniunii", a declarat Orban pentru agenţia ANSA, în interviul realizat în biroul său de la Bruxelles.

"Personal, consider că există o criză şi că este vorba de o criză care trebuie înfruntată cât mai repede cu putinţă", a adăugat el.

Comisarul european a precizat însă că în ceea ce priveşte fluxul de imigranţi români din Italia, care a fost pus pe seama aderării României la UE, lucrurile nu stau exact aşa cum au fost ele prezentate de presă sau chiar de unii oameni politici din Peninsulă.

"Eu am fost unul dintre autorii integrării României în Uniunea Europeană, anul trecut, şi ştiu, desigur, foarte bine cum s-a întâmplat acest lucru. Vizele au fost eliminate pentru români încă din 2002, deci libera circulaţie pentru români în UE a început în mod semnificativ în 2002, nu la data aderării României la UE, în 2007. Mulţi români au sosit în Italia înainte de aderarea României la Uniunea Europeană", a subliniat el.

Orban a abordat şi ipoteza reintroducerii controalelor la frontiere, în cadrul UE, pentru stăvilirea valului de imigranţi români, precizând că o asemenea măsură ar contraveni unuia dintre principiile fundamentale ale construcţiei europene: libera circulaţie.

"Sub acest aspect, trebuie să fiu foarte clar", a spus el. "Suntem în Uniunea Europeană, o uniune care este bazată pe unele principii cheie fundamentale, printre care şi libera circulaţie a persoanelor. Atunci când vorbim despre acest lucru, apoi vorbim despre controale, contradicţia este puternică. Există o linie despărţitoare subţire între protejarea cetăţenilor UE de crime - mici sau organizate - şi libera circulaţie a persoanelor. Va trebuie să lutăm decizii în deplin acord cu principiile fondatoare ale Uniunii. Pe de o parte trebuie să adoptăm măsuri pentru a le spune cetăţenilor noştri că sunt protejaţi în ţările lor, dar pe de altă parte trebuie să respectăm pe deplin principiile pe care este fondată Uniunea", a adăugat Orban.

El a subliniat preocuparea cetăţenilor români cu privire la "posibila evoluţie negativă" a acestui scandal.

"Toţi concetăţenii mei sunt preocupaţi. Am fost foarte surprins că, în pofida faptului în fiecare zi se întâmplă multe evenimente interesante pentru mass-media, această temă este de zile întregi în atenţia ziarelor, a posturilor de televiziune, a dezbaterilor publice. Oamenii sunt îngrijoraţi de posibila evoluţie negativă a acestui scandal, unii vorbesc despre posibilitatea ca deciziile Guvernului italian să constituie un precedent pentru Europa", a afirmat el.

Evitând orice comentariu referitor la decizia de compatibilitate pe care Bruxelles-ul va trebui să o dea cu privire la decretul-lege privind siguranţa publică, adoptat de Guvernul de la Roma, Orban a reamintit, în încheierea interviului, că "CE se opune categoric expulzării unor grupuri de persoane" şi că nu poate fi vorba "decât de indivizi, cu garantarea drepturilor lor la apărare juridică şi apel într-o anumită perioadă de timp".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici