Rob Wainwright, care din aprilie 2009 se află la conducerea Europol, atrage atenţia că grupările de crimă organizată s-au extins din ce în ce mai mult pe plan internaţional, astfel că este nevoie de o reacţie internaţională. Aceasta este „o nouă oportunitate de piaţă” pentru Europol, care poate juca un rol din ce în ce mai mare în coordonarea poliţiilor naţionale, subliniază el.
Potrivit lui Wainwright, Europol, care are 700 de angajaţi, este singura agenţie care are capacitatea de combatere a activităţilor de finanţare a terorismului şi de înfiinţare a unui centru pentru contracararea atacurilor cibernetice.
Criminalitatea organizată se schimbă, iar grupările infracţionale au devenit din ce în ce mai dinamice, mai mobile şi acţionează prin Internet, subliniază Wainwright, notând că Europol se distinge de Interpol prin dezvoltarea unei „arhitecturi informaţionale” despre toate activităţile infracţionale şi teroriste din Europa.
Datele colectate din cele 27 de state UE sunt analizate de peste 100 de experţi. Potrivit lui Wainwright, analişti Europol au reuşit să depisteze o reţea care se ocupa cu traficul de copii şi care acţiona în principal din România, după ce poliţia din Londra reţinuse minori specializaţi în furturi din buzunare.