Libanul cere ajutor din partea comunităţii internaţionale în privinţa refugiaţilor sirieni

Guvernul libanez, divizat cu privire la conflictul sirian, a anunţat că a decis să facă apel la ţările arabe şi prietene pentru a uşura povara, mai ales financiară, reprezentată de găzduirea a aproximativ 125.000 de refugiaţi sirieni pe teritoriul său.

Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului Libanul cere ajutor din partea comunităţii internaţionale în privinţa refugiaţilor sirieni

Libanul cere ajutor din partea comunităţii internaţionale în privinţa refugiaţilor sirieni (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Reunit joi, Consiliul de Miniştri a luat o serie de măsuri pentru a-i ajuta pe refugiaţii sirieni.

El a promis să "îndemne ţările donatoare să plătească sumele promise Libanului şi să iniţieze o campanie diplomatică (...) cu scopul de a încuraja ţările arabe şi prietene să împartă cu Libanul povara în termeni financiari şi logistici", potrivit unui comunicat publicat joi seara.

"Guvernul a decis să îndemne Liga Arabă şi organizaţiile internaţionale să se reunească de urgenţă pentru a le explica situaţia refugiaţilor", continuă comunicatul.

Libanul, care s-a aflat timp de trei decenii sub tutela politică şi militară a Damascului, rămâne extrem de divizat cu privire la criza din Siria şi aceasta s-a observat în cadrul reuniunii.

Unii membri ai Guvernului au cerut închiderea frontierei pe motiv că fluxul de refugiaţi are un impact negativ asupra economiei şi echilibrului politic fragil libanez, dar propunerea lor a fost ferm refuzată de către alţi colegi.

Miniştrii care reprezintă Curentul Patriotic Liber (CPL) al lui Michel Aoun, liderul creştin aliat al Hezbollahului libanez şi apropiat al Damascului, au refuzat planul adoptat de Guvern, afirmând că Libanul nu are capacitatea de găzduire necesară.

"Nu mai avem loc. Nu refuzăm niciun refugiat (...) dar dacă nu suntem capabili să ducem 100 de kilograme pe umerii noştri, cum am putea să suportăm acum o tonă?", a afirmat liderul lor.

Ministrul Informaţiei Wael Abu Faour a afirmat în faţa presei la sfârşitul reuniunii că miniştrii au dezbătut intens posibilitatea închiderii frontierei.

Totodată el a apreciat că decizia "nu este aplicabilă, dincolo de consideraţii umanitare, de fraternitate şi de naţionalism, căci nu cred că un oficial de la frontieră ar putea spune unei familii siriene care fuge de moarte că «vă împiedic să intraţi în Liban»".

"Închiderea frontierei va însemna încurajarea contrabandei", a adăugat el.

Potrivit ONU, de la începerea conflictului sângeros în urmă cu 21 de luni, aproximativ 125.000 de sirieni s-au refugiat în Liban, în timp ce autorităţile libaneze au anunţat un număr de aproximativ 200.000.

Guvernul, dominat de Hezbollah şi aliaţii săi prosirieni, îndeamnă periodic la "disociere" faţă de criza siriană pentru a nu diviza şi mai mult ţara şi pentru a evita extinderea conflictului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici