Libanul, în alertă maximă după ce Netanyahu a promis un răspuns „dur” la atacul din Înălţimile Golan

Libanul este în alertă maximă după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis un răspuns „dur” la atacul mortal cu rachete din Înălţimile Golan ocupate, afirmând că „statul Israel nu va lăsa şi nu poate lăsa să treacă acest lucru”.

Urmărește
861 afișări
Imaginea articolului Libanul, în alertă maximă după ce Netanyahu a promis un răspuns „dur” la atacul din Înălţimile Golan

Libanul, în alertă maximă după ce Netanyahu a promis un răspuns „dur” la atacul din Înălţimile Golan

Eforturile diplomatice de a evita o escaladare a schimburilor de focuri dintre gruparea militantă Hezbollah şi Israel - care au avut loc aproape zilnic de la izbucnirea războiului Israel-Gaza - sunt în plină desfăşurare.

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat luni cu preşedintele israelian Isaac Herzog, subliniind „importanţa prevenirii escaladării” şi discutând despre eforturile de a ajunge la o soluţie diplomatică pentru lunile de conflict.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Israelul are tot dreptul să răspundă la atacul din Golan, dar că nimeni nu doreşte un război mai amplu.

„În ceea ce priveşte conversaţiile din weekend, puteţi fi siguri că le-am avut şi le-am avut la mai multe niveluri”, a adăugat el. „Dar nu am de gând să detaliez conţinutul acestor conversaţii”.

Vicepreşedintele parlamentului libanez, Elias Bou Saab, care a declarat că a fost în contact cu mediatorul american Amos Hochstein încă de la atacul de sâmbătă din Golan, a declarat pentru Reuters că Israelul ar putea evita ameninţarea unei escaladări majore prin cruţarea capitalei Beirut şi a împrejurimilor sale.

„Dacă evită civilii şi evită Beirutul şi suburbiile sale, atunci atacul lor ar putea fi bine calculat”, a spus el.

Oficialii israelieni au declarat că ţara lor doreşte să rănească Hezbollah, dar nu să antreneze regiunea într-un război total.

Premierul italian Giorgia Meloni a cerut marţi Israelului să nu cadă în „capcana” represaliilor, declarându-se „foarte, foarte îngrijorată” de situaţia din Liban şi de riscul unei escaladări regionale, relatează Reuters.

Comunitatea internaţională ar trebui să continue să trimită mesaje de temperare, iar China ar putea ajuta în aceste eforturi, având „legături solide” cu Iranul şi Arabia Saudită, a spus Meloni în timpul unei vizite oficiale în China.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici