- Home
- Externe
- (05.08.2020, 19:23)
- Carmen Zanfir
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Libanul îşi plânge morţii începând de azi: 135 de decese şi 5000 de răniţi. „Am fost martorii unei catastrofe imense” / Care ar fi cauza incendiului transformat în explozie
- Explozia din Liban a cauzat peste 135 de morţi şi 5000 de răniţi.
- Libanul declară stare de urgenţă pentru două sptămâni.
- Urmează trei zile de doliu naţional, începând de azi.
- Surse libaneze: sudura unei uşi şi scânteile provocate ar fi aprins focul lângă depozitul de azotat de amoniu.
Urmărește
24619 afișări
sursa foto: profimedia
Numărul morţilor se ridică la 135. Sunt aproximativ 5.000 de răniţi
Ministrul Sănătăţii din Liban spune că a crescut numărul morţilor, ajungând la 135. Sunt 5000 de răniţi, în timp ce zeci de persoane sunt date dispărute, potrivit postului de ştiri libanez Al Manar TV.
Libanul anunţă stare de urgenţă timp de două săptămâni la Beirut
Guvernul libanez a declarat o stare de urgenţă de două săptămâni, aducând forţele militare în capitală. Guvernul a anunţat măsura în timpul unei şedinţe, potrivit Associated Press.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Noul comisar pentru mediu al UE: „Am vorbit prea puţin despre apă". Seceta şi pierderile de pe conducte afectează industrii întregi
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE
UPDATE: Sursele BBC confirmă că sunt cel puţin 100 de morţi după explozia de seara trecută.
UPDATE: Reprezentanţii Crucii Roşii susţin că numărul deceselor ar depăşi 100.
Libanul este în doliu după explozia uriaşă care a avut loc în cursul zilei de ieri. Cel puţin 78 de persoane au murit ieri, iar alte 4000 au fost rănite, relatează BBC.
Conform unor surse libaneze, se pare că explozia ar fi fost provocată de scânteile provenite de la sudura unei uşi, astfel 2.750 de tone de azotat de amoniu au luat foc.
JUST IN: Lebanese sources report that the welding of a door caused sparks which ignited 2,700 tonnes of ammonium nitrate, which caused explosion at Beirut Port earlier today.
— The Spectator Index (@spectatorindex) August 5, 2020
Tot oraşul a fost zdruncinat de explozie, care a început ca un incendiu în port, ca mai apoi să se transforme într-o explozie imensă care a creat un nor uriaş în formă de ciupercă.
Explozia s-a simţit la 240 de kilometri depărtare, până în Cipru, acolo unde oamenii au crezut că este vorba despre un cutremur.
Michel Aoun, preşedintele Libanului, a declarat că explozia a fost provocata de 2.750 tone de azotat de amoniu, depozitat într-un loc nesigur.
Practic, timp de 6 ani, libanezii au avut lângă ei o bombă, care, din păcate, a explodat în cursul zilei de ieri.
Preşedintele a declarat stare de urgenţă pentru două săptămâni, în timp ce va urma o perioadă de trei zile de doliu naţional, începând de azi.
Guvernul a alocat 66 de milioane de dolari - fonduri de urgenţă - pentru această catastrofă.
„Am fost martori la o catastrofă imensă. Sunt victime şi pierderi peste tot”, a declarat George Kettani, liderul Crucii Roşii în Liban.
A început imediat o anchetă pentru stabilirea clară a motivului exploziei, iar preşedintele a declarat că cei responsabili de această catastrofă vor primi „pedeapsa maximă”.
Explozia i-a lovit pe libanezi într-un moment foarte delicat: aceştia se confruntă atât cu criza economică, cât şi cu criza de coronavirus. În plus, aceştia aşteaptă verdictul în cazul asasinării fostului prim-ministru, Rafik Hariri.
Catastrofa din Beirut: Libanezii, pulverizaţi de explozia cauzată de un depozit de azotat de amoniu
Explozia a avut loc imediat după ora 18:00 (15:00 în Liban). Un martor a descris-o ca fiind asurzitoare, presa locală a publicat imagini tulburătoare cu oameni prinşi sub dărâmături, iar alte clipuri video au arătat cum maşinile şi clădirile au fost pur şi simplu pulverizate şi distruse de unda de şoc.
„Toate clădirile din zonă s-au prăbuşit. Merg printre cioburi şi resturi rămase în urma exploziei, în întuneric”, a mărturisit un martor pentru AFP.
Deşi spitalele abia făceau faţă crizei de coronavirus, explozia le-a făcut munca şi mai grea. Cadrele şi unităţile medicale sunt copleşite de amploarea şi gravitatea situaţiei.
Mai mult, cerealele depozitate în port au dispărut din cauza exploziei. În contextul în care Libanezii importă majoritatea alimentelor de care au nevoie cetăţenii.
Chiar dacă explozia s-a terminat, unda de şoc a măturat tot în calea ei, iar oamenii au început să se dezmeticească, impactul pe termen lung este greu de imaginat.
„Nu am putut auzi pentru câteva secunde”
„Am văzut focul, dar nu mă gândeam că va fi o explozie. Am intrat. Brusc, nu mai puteam auzi pentru că, aparent, eram foarte aproape. Nu am putut auzi pentru câteva secunde şi mi-am dat seama atunci că s-a întâmpat ceva rău.
Apoi, toate geamurile din jurul nostru s-au spart. Sticlă spartă cădea de peste tot din jurul nostru, de la clădiri.
Au început să se sune oamenii de peste tot din Beirut şi toţi trăiau acelaşi fenomen: sticlă spartă, clădiri care se zdruncinau şi o explozie foarte zgomotoasă.
Am fost şocaţi. De obicei, când se întâmplă, doar o parte a Beirutului trăieşte experienţa aceasta nefericită, însă, de data ceasta, am simţit-o şi trăit-o cu toţii”.
O jurnalistă spune că, spre seară, Beirutul era un adevărat haos.
„Străzile erau acoperite de sticlă, la propriu. Ambulanţelor le era greu să circule. Erau cărămizi peste tot”.
Ce este azotatul de amoniu
Azotatul de amoniu se foloseşte, în general, pentru îngrăşăminte agricole, dar şi ca explozibil.
Şansele ca azotatul de amoniu să explodeze sunt foarte mari atunci când acesta intră în contact cu focul, iar atunci când explodează, elimină gaze toxice, inclusiv oxizi de azot şi amoniac.
Azotatul de amoniu trebuie să fie depozitat în spaţii foarte sigure, rezistente la foc.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe