Liberation: O minoritate proeuropeană din R.Moldova doreşte unificarea cu România

Acţiunile de protest de la Chişinău au fost îndreptate împotriva regimului comunist, dar au avut şi rolul unificării cu România, unificare dorită de o minoritate de proeuropeni din R.Moldova, comentează cotidianul francez Liberation, în ediţia electronică.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Liberation: O minoritate proeuropeană din R.Moldova doreşte unificarea cu România

Liberation: O minoritate proeuropeană din R.Moldova doreşte unificarea cu România

"Printre tinerii care au încercat să provoace o revoluţie săptămâna trecută, unii, cei mai activi, au recunoscut că luptau nu doar împotriva regimului comunist, ci şi pentru reunificare cu România", notează Liberation.

Spre exemplu, Irina, membră a mişcării Hyde Park, purta un drapel al României şi scanda: "Dorim unificarea cu România şi Europa".

"De fapt, problema română nu este una reală în R.Moldova", este de părere Eugen Revenco, analist la Asociaţia moldoveană pentru Politică Externă.

Toate recentele sondaje de opinie arată că peste 80 la sută dintre moldoveni preferă propriul stat, independent de România. Doar o minoritate doreşte reunificarea. "Din punct de vedere istoric, statul român modern s-a format în secolul 19, fără R.Moldova actuală, care la acea vreme făcea parte din Imperiul Rus", reaminteşte Igor Casu, istoric la Universitatea din Chişinău.

"Abia în 1918, România şi Moldova au format un stat comun. Experienţa nu a fost îndelungată, dar foarte marcantă, pentru că este şi perioada de formare a limbilor moderne. Aşa se explică de ce moldovenii şi românii au aceeaşi limbă", crede Casu.

"La rândul său, România întreţine un anumit iredentism proromân în R.Moldova", observă sociologul moldovean Petru Negură.

"Dacă nu este actuală, problema română poate deveni. Românofilii nu sunt numeroşi, dar sunt în principal tineri şi intelectuali, o minoritate foarte activă", subliniază Negură.

Liberation reaminteşte că România a oferit în ultimii ani peste 100.000 de paşapoarte cetăţenilor moldoveni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici