„Le transmitem partenerilor hotărârea noastră ca Libia să nu devină o bază sau o sursă pentru terorism”, a declarat Megaryef, în faţa a sute de persoane adunate în Piaţa Tahrir din Benghazi, locul de unde a început revoluţia libiană.
Preşedintele Adunării Naţionale, cea mai înaltă autoritate a ţării, s-a adresat, de asemenea, „prietenilor Libiei care au susţinut-o pe parcursul revoluţiei”, referindu-se la ţări occidentale şi arabe care au sprijinit revolta populară împotriva regimului lui Muammar Kadhafi în 2011.
El i-a îndemnat pe „parteneri” să încurajeze companiile din ţara lor să contribuie la relansarea economică şi reconstruirea Libiei.
Megaryef a subliniat că „haosul securităţii costă enorm ţara”, împiedicând mai ales revenirea unor companii străine care au părăsit Libia în timpul revoluţiei.
El a promis să accelereze redactarea Constituţiei, precum şi reformele în domeniile justiţiei şi reconcilierii naţionale.
„Înţelegem nemulţumirea populaţiei din anumite regiuni, în special din oraşul Benghazi”, a spus el, adăugând că aceste regiuni au fost marginalizate sub fostul regim.
„Vă promitem că vom încuraja Guvernul să ia măsurile necesare pentru a pune capăt marginalizării şi să îmbunătăţească nivelul de viaţă al locuitorilor”, a precizat el.
Ambianţa festivă de la Benghazi nu i-a împiedicat pe manifestanţi să critice, începând de vineri, noile autorităţi, îndemnând „la corectarea procesului revoluţiei” şi reclamând o descentralizare mai mare a puterii.
Mai multe grupuri şi organizaţii aparţinând societăţii civile, între care adepţi ai federalismului din estul ţării, au decis să-şi amâne acţiunile de protest, prevăzute inţial să înceapă la 15 februarie, de teama unor violenţe.
Benghazi a cunoscut o serie de atacuri împotriva intereselor occidentale, posturilor de poliţie şi asasinate ale unor oficiali din cadrul serviciilor de securitate sau foşti rebeli, devenind astfel un reper pentru grupările islamiste.
Patru americani, între care ambasadorul Chris Stevens, au fost ucişi în timpul unui atac împotriva consulatului condus de grupări armate la 11 septembrie 2012.