Libia va permite evacuarea de urgenţă a imigranţilor care sunt supuşi abuzurilor, anunţă Emmanuel Macron

Libia a convenit, miercuri, cu liderii Uniunii Europene şi ai Africii să permită evacuarea de urgenţă a imigranţilor care se confruntă cu abuzuri în lagăre de detenţie, a anunţat preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează site-ul france24.com.

Urmărește
252 afișări
Imaginea articolului Libia va permite evacuarea de urgenţă a imigranţilor care sunt supuşi abuzurilor, anunţă Emmanuel Macron

Libia va permite evacuarea de urgenţă a imigranţilor care sunt supuşi abuzurilor, anunţă Emmanuel Macron

Imigranţii vor putea fi evacuaţi în câteva zile sau maximum câteva săptămâni. Decizia a fost luată după ce preşedintele Coastei de Fildeş, Alassane Ouattara, a solicitat "măsuri urgente" pentru a pune capăt traficului de sclavi şi altor abuzuri asupra imigranţilor din Libia.

În cadrul unui summit UE-Africa, desfăşurat în capitala ivoriană Abidjan, Emmanuel Macron a precizat că liderii din Libia, Franţa, Germania, Ciad, Niger şi alte ţări "au decis o operaţiune de urgenţă extremă pentru evacuarea din Libia a celor care doresc asta".

"Libia şi-a dat acordul pentru a identifica taberele de imigranţi în care au avut loc scene barbare. Trebuie să acţionăm, atacând colectiv aceste reţele de trafic de persoane. Premierul Sarraj şi-a dat acordul că accesul trebuie asigurat. Reprezentanţii Uniunii Africane, Uniunii Europene şi ONU prezenţi la reuniune au oferit un sprijin sporit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, pentru a ajuta la repatrierea africanilor care doresc acest lucru. Această acţiune va fi efectuată în următoarele zile, în colaborare cu ţările lor de origine", a mai spus preşedintele francez.

Planul ar putea implica evacuarea a aproximativ 15.000 de persoane din Libia. Ţările de origine vor trebui să se adreseze unui centru din Tripoli pentru preluarea cetăţenilor. Imigranţii fără documente vor fi reţinuţi până când situaţia lor va fi rezolvată.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră că Europa şi Africa au responsabilitatea comună de a ţine sub control fenomenul migraţiei, pentru încetarea abuzurilor comise împotriva imigranţilor africani.

"Este clar că migraţia este o responsabilitate comună. Este în interesul nostru să avem o migraţie mai ordonată, mai controlată, umană şi durabilă. Rapoartele recente privind modul în care sunt trataţi africanii - în special tinerii - de către traficanţi sunt îngrozitoare. 5.000 de imigranţi s-au înecat în Marea Mediterană în 2016. Acum avem nevoie de soluţii comune şi o cooperare mai puternică pentru a salva vieţi, pentru a proteja oamenii. Datoria noastră comună este de a intensifica lupta împotriva acestor infractori fără scrupule", a spus Tusk.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a repatriat peste 10.000 de imigranţi din Libia în acest an, în baza unui program de voluntariat. 90% dintre imigranţii care intenţionează să ajungă în Europa apelează la ruta Libia, potrivit datelor Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.

ONU, la cererea Franţei, va organiza săptămâna aceasta o sesiune specială a Consiliului de Securitate pentru a discuta situaţia imigranţilor blocaţi în Libia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici