Adolescenţii au sosit la bordul unui microbuz roşu la tribunalul de la Ansan, un oraş situat la sud de Seul în care se află şcoala elevilor care se aflau la bordul ferbotului în timpul accidentului. Ei plecaseră într-o excursie şcolară.
Poliţia împiedica luni publicul să se apropie de clădire, iar tinerii erau escortaţi până la intrarea în tribunal.
Procesul se desfăşoară la Gwangju, la aproximativ 265 de kilometri sud de Seul, dar judecătorii şi avocaţii s-au deplasat pentru o perioadă de două zile la Ansan pentru a-i audia pe cei 17 liceeni care au acceptat să depună mărturie.
Ca măsură de protecţie, Curtea a acceptat ca adolescenţii să nu se prezinte în faţa judecătorilor, ci să depună mărturie din altă sală a tribunalului, cu un părinte alături. Mărturiile lor sunt transmise printr-o legătură video.
Numele elevilor nu au fost divulgate. Se poate auzi ceea ce spun, dar feţele le pot fi văzute doar de către judecători şi avocaţii apărării şi acuzării.
Dintre cele 476 de persoane care se aflau la bordul Sewol atunci când a avut loc naufragiul, în largul coastelor de sud ale ţării, pe 16 aprilie, 325 erau liceeni de la aceeaşi şcoală – Liceul Dawon. Doar 75 dintre ei au supravieţuit.
Această catastrofă maritimă a aruncat Coreea de Sud în doliu, ţara fiind traumatizată de moartea atâtor adolescenţi.
Feribotul s-a oprit, dintr-un motiv necunoscut, iar echipajul le-a cerut pasagerilor să nu se mişte de la locuri şi din cabine, timp de 40 de minute. Când nava a început să se scufunde în partea din faţă, era prea târziu. Pasagerii nu au reuşit să urce coridoarele inundate şi au rămas blocaţi la bord.
În zilele de după catastrofă, televiziunea sud-coreeană a difuzat imagini filmate de către un licean cu un smartphone. În imagini apare un grup de adolescenţi care glumea şi evocau Titanicul. Ulterior îngrijorarea creşte, iar apoi apare panica, în timp ce se puteau auzi îndemnurile echipajului – la megafoane – de a rămâne pe loc.
Căpitanul Sewol Lee Joon-seok şi trei membri din conducerea echipajului sunt acuzaţi de de „omucideri prin neglijenţă gravă” şi riscă pedeapsa cu moartea. Ceilalţi 11 membri ai echipajului sunt judecaţi pentru fapte mai puţin grave.
Echipajul a fost înfierat public după naufragiu pentru că a abandonat nava în timp ce sute de persoane se aflau la bord. Membrilor echipajului li se mai reproşează că au ordonat pasagerilor să rămnă pe loc, în loc să pregătească evacuarea. Căpitanul se apără afirmând că aştepta sosirea unor nave în ajutor.
Mai mulţi membri ai echipajului au rămas la bord şi au murit înecaţi.