- Home
- Externe
- SHARM EL-SHEIKH, (29.03.2015, 18:19)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liderii arabi au convenit asupra formării unei forţe militare unificate pentru situaţii de criză
Liderii arabi au anunţat, duminică, la summitul din Egipt formarea unei forţe militare unificate pentru contracararea ameninţărilor la adresa securităţii din Yemen şi Libia, şi în timp ce puterile regionale Arabia Saudită şi Iranul se implică în războaie confesionale prin interpuşi.
Urmărește
1002 afișări
Ministrul egiptean de Externe, Sameh Shukri (Imagine: Mediafax Foto / AP)
O propunere anterioară similară nu a reuşit să producă rezultate tangibile în lumea arabă divizată, relatează Reuters, în pagina electronică. Ministrul egiptean de Externe Sameh Shukri a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că forţa arabă va fi benevolă, ceea ce înseamnă că nicio ţară nu va fi obligată să participe. Cel puţin două state au promis să participe la această forţă, a adăugat el.
Forţa unificată va fi supervizată de şefii Statelor Majore ale forţelor armate arabe, a declarat preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Pericolele cu care se confruntă regiunea de la Primăvara Arabă din 2011 sunt complexe. În timp ce conflictele se intensifică în Yemen şi Libia, războiul civil din Siria intră în cel de-al cincilea an. Egiptul, cea mai populată ţară arabă, se confruntă cu o insurgenţă islamistă.
Militanţii Statului Islamic au preluat controlul unor teritorii importante din Irak şi Siria şi au grupări prin toată lumea arabă. Statele Unite şi marile puteri încearcă să încheie un acord în domeniul nuclear cu Iranul, un proces care îngrijorează mulţi lideri arabi sunniţi care se tem de o creştere a influenţei regionale a Iranului şiit.
Comunicatul final al summitului cere "coordonare, eforturi şi paşi către înfiinţarea unei forţe arabe unificate" pentru a interveni în ţări ca Yemen.
Mişcarea intervine după ce Arabia Saudită a format o coaliţie din zece state arabe împotriva combatanţilor şiiţi care au avansat rapid în Yemen şi a lansat atacuri militare împotriva lor joi.
Operaţiunea condusă de saudiţi în Yemen a evidenţiat rivalitatea dintre regatul predominant sunnit şi Iranul şiit şi ar putea inflama conflictele confesionale prin interpuşi care s-au răspândit în Orientul Mijlociu de la Primăvara Arabă din 2011.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe