Liderii baltici: Statele NATO trebuie să se întoarcă la armată obligatorie şi trebuie să existe o taxă specială pentru finanţarea achiziţiilor militare

Doi preşedinţi baltici au îndemnat alte ţări europene să facă mai mult pentru a se pregăti pentru o posibilă confruntare armată cu Rusia, luând în considerare orice, de la recrutarea obligatorie la o taxă specială de apărare.

Urmărește
30931 afișări
Imaginea articolului Liderii baltici: Statele NATO trebuie să se întoarcă la armată obligatorie şi trebuie să existe o taxă specială pentru finanţarea achiziţiilor militare

Liderii baltici: Statele NATO trebuie să se întoarcă la armată obligatorie şi trebuie să existe o taxă specială pentru finanţarea achiziţiilor militare - liderii ţărilor baltice

Preşedintele leton Edgars Rinkēvičs a declarat pentru Financial Times că ţările europene trebuie să revină la nivelurile de cheltuieli din "epoca Războiului Rece" şi ar trebui să discute despre revenirea serviciului militar obligatoriu pentru a spori efectivele forţelor de apărare.
 
"Este nevoie de o discuţie serioasă despre conscripţie", a declarat Rinkēvičs.
 
Oficialii occidentali au avertizat în mod repetat în ultimele luni că Moscova ar putea testa alianţa militară prin atacuri hibride sau militare asupra Estoniei, Letoniei sau Lituaniei - cele trei state baltice de pe flancul estic al NATO - în anii următori, după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.
 
Rinkēvičs a recunoscut că şefii militari preferă să aibă forţe complet profesioniste şi că serviciul obligatoriu s-ar putea dovedi nepopular. Dar forţele armate din întreaga Europă se confruntă cu dificultăţi de recrutare, iar recrutarea obligatorie ar ajuta la crearea unor forţe de rezervă capabile să descurajeze Rusia, a spus el.
 
"Nimeni nu vrea să lupte. Dar problema este că nimeni nu vrea, de asemenea, să fie invadat. Şi nimeni nu vrea să vadă un scenariu ca în Ucraina se întâmplă aici", a spus Rinkēvičs. 
 
Preşedintele Estoniei, Alar Karis, a declarat într-un interviu separat că o taxă specială pentru finanţarea achiziţiilor militare merită să fie luată în considerare, în timp ce Europa ar trebui să aibă ca obiectiv să egaleze cel puţin cheltuielile de apărare ale SUA - ceea ce implică mai mult decât dublarea nivelurilor actuale.
 
Cele trei naţiuni baltice şi-au sporit rapid propriile cheltuieli de apărare în ultimii ani, după ce în ultimele două decenii au avertizat în mod repetat restul Occidentului cu privire la agresiunea rusă. Toate cele trei ţări cheltuiesc mai mult decât obiectivul NATO de 2% din produsul intern brut pentru apărare şi îşi propun să ajungă la 3%.
 
Rinkēvičs a declarat: "Aici, în această parte a Europei şi a lumii, înţelegem că trebuie să ajungem la 3 la sută . . . trebuie să ne întoarcem la cheltuielile din perioada războiului rece. Şi asta a fost pentru mulţi ( din Europa) mai mult de 2 la sută".
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici