Ciprul a fost divizat în urmă cu zeci de ani în urma unei invazii turce după o scurtă lovitură de stat de inspiraţie greacă, precedată de ani de violenţe sporadice între ciprioţii greci şi turci. Discuţiile privind reunificarea au eşuat la jumătatea anului 2017 şi de atunci se află într-un impas, conform Reuters.
În cadrul unui dineu, Guterres i-a încurajat pe liderul cipriot grec, Nikos Christodoulides, şi pe liderul cipriot turc, Ersin Tatar, „să ia în considerare modul în care să reducă decalajul dintre poziţiile lor şi să reconstruiască încrederea pentru a permite o mişcare care să conducă la o soluţionare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.
„Liderii au convenit să aibă o întâlnire informală într-un format mai larg în viitorul apropiat, sub auspiciile Secretarului General, pentru a discuta calea de urmat”, a adăugat el. „Ei au convenit, de asemenea, să se întâlnească în Cipru pentru a explora posibilitatea deschiderii unor noi puncte de trecere”.
Christodoulides a declarat luna trecută în cadrul Adunării Generale a ONU că este pregătit să reia imediat negocierile de reunificare.
Statul separatist cipriot turc din nordul Ciprului, sprijinit doar de Turcia, doreşte un acord cu două state în care suveranitatea sa să fie recunoscută. Ciprioţii greci doresc o reunificare care să prevadă o federaţie.