- Home
- Externe
- BRUXELLES, (18.10.2012, 13:00)
- Iuliana Enache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liderii europeni încep un summit de "etapă" la Bruxelles. Reuniunea, într-o perioadă de calm încordat pe pieţele financiare
Liderii UE se întâlnesc joi şi vineri la Bruxelles pentru un summit în cadrul căruia nu sunt aşteptate decizii importante, însă reuniunea va pune, probabil, în lumină diviziunile adânci privind hotărârile importante care trebuie luate în lunile următoare.
Urmărește
799 afișări
Liderii europeni se întâlnesc pentru un summit de "etapă" la Bruxelles
Europa trebuie să decidă în următoarea perioadă asupra unor chestiuni variind de la instituirea unei singure autorităţi de supraveghere bancară şi a unei uniuni bancare la un buget al zonei euro, scrie Wall Street Journal.
Reprezentanţii statelor membre vor discuta legături mai strânse între ţările zonei euro, considerate critice pentru ca progresele recente în combaterea crizei să asigure o cale spre creştere economică sustenabilă, scrie CNN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
Summit-ul vine într-o perioadă de calm încordat pe pieţele financiare. Randamentele obligaţiunilor statelor cu probleme din zona euro au scăzut semnificativ după ce Banca Centrală Europeană a anunţat în septembrie că este pregătită pentru achiziţii nelimitate de obligaţiuni suverane.
În pofida semnelor de progres, investitorii rămân îngrijoraţi în privinţa Greciei, care nu a ajuns, încă, la un acord cu reprezentanţii creditorilor externi asupra noilor măsuri de austeritate.
Politicienii din statele UE vor discuta în cele două zile un raport preliminar cu măsuri pentru consolidarea zonei euro, potrivit CNN. Între acestea reformele propuse pentru sectorul bancar şi politici bugetare mai integrate, potrivit unei scrisori a preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Presiunea asupra Spaniei pe pieţele financiare a scăzut considerabil în ultimele zile, în urma aşteptărilor ca statul să ceară ajutor financiar de la ţările din zona euro. Această cerere ar face posibil sprijinul BCE prin intermediul achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale.
Agenţia de evaluare Moody's a confirmat ratingul Spaniei, în baza presupunerii că ţara va apela la Mecanismul European de Stabilitate, fondul de urgenţă al zonei euro.
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, va aştepta cel puţin până după alegerile regionale de pe 21 octombrie pentru a cere sprijin extern, scrie CNN.
Analiştii consideră că există şanse mici pentru progrese la summit-ul din această săptămână, ca urmare a acordului mai substanţial anunţat la ultima reuniune. Liderii europeni au anunţat, în iunie, planuri pentru înfiinţarea unei autorităţi unice de supraveghere bancară şi pentru o mai strictă monitorizare a bugetelor.
"Aşteptările sunt destul de reduse. Dacă ar fi urmat un acord semnificativ, am fi auzit ceva înainte, însă în această privinţă a fost linişte", a declarat Marie Diron, consultant la Ernst & Young Londra.
În timp ce guvernul elen încearcă să ajungă la un acord pentru noi măsuri de austeritate cu reprezentanţi ai creditorilor externi, liderii UE vor lăuda, probabil, executivul de la Atena pentru reformele dificile implementate şi pentru măsurile de modernizare a economiei.
Dacă nu va fi o lovitură de teatru, summitul va fi unul de "etapă", în care nu este aşteptată nicio decizie pe tema dosarelor fierbinţi ale momentului, respectiv ajutorul pentru Spania şi criza greacă.
Potrivit unor surse europene, o cerere oficială de ajutor din partea Madridului este probabilă, dar ea nu va fi înaintată mai devreme de săptămâna următoare.
Şi chiar dacă Grecia va fi fără îndoială evocată, raportul creditorilor săi internaţionali (UE, BCE şi FMI), înainte de deblocarea unei tranşe de împrumut de 31,5 miliarde de euro, nu va fi gata pentru summit. Troika a părăsit Atena miercuri şi susţine că speră să încheie un acord cu autorităţile elene "în următoarele zile".
Dezbaterea riscă să se intensifice pe tema sistemului unic de supraveghere a băncilor din zona euro, deoarece încă există numeroase dezacorduri, atât în privinţa calendarului, cât şi a formei acestuia.
Germania apără o punere în aplicare treptată a acestui mecanism, susţinut de BCE, în timp ce Parisul exercită presiuni pentru avansarea lui "cât mai repede posibil".
Punerea în aplicare a unui sistem unic de supraveghere bancară este cu atât mai importantă cu cât reprezintă condiţia unei recapitalizări directe a băncilor prin intermediul MES. Această posibilitate interesează foarte mult Spania, care se teme că un ajutor financiar pentru băncile sale va creşte datoria sa publică.
Joi, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, va prezenta raportul său interimar însoţit de propuneri pentru aprofundarea uniunii economice şi monetare. Ideea este să se ajungă la decizii în cadrul summitului programat în decembrie.
Cele 27 de state membre vor dezbate în special propunerea de buget central al zonei euro. Londra vede în aceasta un argument pentru reducerea contribuţiei sale la bugetul plurianual al UE, care va fi discutată la un alt summit la sfârşitul lui noiembrie. Berlinul vrea ca această capacitate bugetară să rămână limitată, în timp ce Parisul o doreşte mai ambiţioasă.
Summitul, care va începe joi la ora 17.00 (18.00 ora României), va continua vineri dimineaţă cu subiecte diplomatice în special Iran, Siria şi Mali.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe