Liderii G7 anunţă susţinere financiară pentru Ucraina şi intensificarea sancţiunilor contra Rusiei

Liderii statelor puternic industrializate din Grupul G7 au anunţat luni, cu ocazia summitului din Germania, asistenţă financiară de 28 de miliarde de euro destinată Ucrainei şi intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei.

Urmărește
453 afișări
Imaginea articolului Liderii G7 anunţă susţinere financiară pentru Ucraina şi intensificarea sancţiunilor contra Rusiei

Sursa foto: Profimedia

"Noi, şefii de stat şi de guvern din Grupul G7, menţinem solidaritatea faţă de Ucraina şi confirmăm susţinerea constantă pentru Administraţia Ucrainei şi pentru poporul ucrainean în apărarea curajoasă a suveranităţii ţării şi a integrităţii teritoriale, precum şi pentru asigurarea unui viitor al ţării în pace şi democraţie. (...) Vom susţine Ucraina atât timp cât va fi necesar", anunţă Grupul G7, conform unui comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei germane a organizaţiei şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

De la începutul invaziei militare ruse până acum, Grupul G7 a oferit Ucrainei asistenţă financiară în valoare de 2,6 miliarde de euro, iar fondurile ar urma să ajungă la 28 de miliarde de euro în cursul anului 2022. "Suntem pregătiţi să oferim un sprijin bugetar sau să punem la dispoziţie mijloace de până la 29,5 miliarde de dolari (28 de miliarde de euro) în anul 2022, pentru a ajuta Ucraina să remedieze deficienţele financiare şi să asigure necesităţile populaţiei (...)", subliniază Grupul G7.

Liderii Grupului G7 anunţă, cu ocazia summitului din Elmau (landul Bavaria, sudul Germaniei), şi intensificarea sancţiunilor economice, financiare şi comerciale contra Rusiei, ca reacţie la invazia militară în Ucraina. Printre domeniile vizate se numără industria apărării, sectorul tehnologic, precum şi comerţul cu aur. "Suntem determinaţi să menţinem şi să intensificăm presiunile economice şi politice asupra regimului Vladimir Putin şi a partenerilor săi din Belarus, astfel încât Rusia să aibă probleme la nivelul capabilităţilor economice care îi permit să continue atacurile asupra Ucrainei; sancţiunile vor fi aplicate cât timp va fi necesar", precizează Grupul G7.

Grupul G7 - din care fac parte Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Japonia - pledează pentru "îmbunătăţirea securităţii alimentare" la nivel internaţional şi cer Rusiei să oprească urgent atacurile asupra infrastructurii agricole şi reţelelor de transport din Ucraina.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, ţară care exercită Preşedinţia anuală a Grupului G7, a afirmat, la finalul reuniunii, că relaţiile cu Rusia nu mai pot fi la fel ca înaintea invaziei militare în Ucraina. "Acest război afectează profund relaţiile internaţionale. În relaţia cu Rusia, nu poate exista o revenire la perioada anterioară invaziei în Ucraina", a declarat Olaf Scholz, potrivit site-ului Tagesschau.de.

De asemenea, naţiunile din Grupul G7 au anunţat că vor colabora cu India, Indonezia, Senegal, Africa de Sud şi Argentina "pentru acţiuni în sensul tranziţiei spre neutralitatea climatică şi pentru garantarea securităţii energetice".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici