- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liderii G8 şi G5 promit să reziste protecţionismului şi să deschidă pieţele
Liderii ţărilor industrializate din G8 şi cei ai statelor emergente din G5, reuniţi, joi, în oraşul italian L'Aquila, s-au angajat să reziste protecţionismului şi să încurajeze deschiderea pieţelor, potrivit declaraţiei proiect a reuniunii.
Liderii G8 condamnă ferm Coreea de Nord pentru testul nuclear şi tirurile de rachetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Participanţii şi-au exprimat voinţa de finalizare, în 2010, a negocierilor de liberalizare a comerţului, în cadrul aşa-numitei runde de la Doha.
G5 reuneşte Brazilia, China, India, Mexic şi Africa de Sud.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Din G8 fac parte Statele Unite, Rusia, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Japonia.
La textul declaraţiei s-au asociat şi Australia, Indonezia şi Coreea de Sud.
Potrivit unui diplomat european, principalele economii ale lumii, care generează 80% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial, s-au angajat totodată să limiteze, până în 2050, creşterea temperaturii globale la numai două grade Celsius, de la nivelul anterior erei pre-industriale (sfârşitul sec. 18), în conformitate cu acordul de miercuri al G8.
Această limită ar putea fi inclusă în viitorul acord la nivel mondial de combatere a încălzirii globale, care va fi negociat în decembrie la Copenhaga, sub conducerea ONU.
Miercuri, liderii G8 s-au angajat să reducă emisiile poluante la nivel mondial cu 50%, până în 2050, iar ţările industrializate cu 80%, comparativ cu anul 1990.
Summit G8: Coreea de Nord, condamnată ferm pentru testul nuclear
Liderii G8 au condamnat în mod ferm testul nuclear şi tirurile de rachetă efectuate în ultimele luni de Coreea de Nord, care pun în discuţie "pacea şi stabilitatea", într-o declaraţie comună difuzată joi.
"Condamnăm în termenii cei mai duri testul nuclear realizat de Republica Democrată Coreeană la data de 25 mai 2009, care constituie o încălcare flagrantă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU în acest domeniu", scriu liderii G8 în această declaraţie, adoptată miercuri seara, la finalul unui dineu.
"Un asemenea test pune în discuţie pacea şi stabilitatea în regiune şi în afara acesteia", continuă ei.
G8 condamnă în acelaşi timp lansarea de către Phenian a unei rachete balistice în luna aprilie.
Liderii grupului celor Opt (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Rusia) cer Phenianului să pună capăt oricăror teste nucleare sau tiruri de rachetă şi să "abandoneze orice arme nucleare şi orice program nuclear existent".
Ei cer regimului nord-coreean să se "conformeze TNP (Tratatul de Neproliferare Nucleară) şi AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică)" şi să "se întoarcă imediat şi necondiţionat" la masa negocierilor în cadrul grupului celor Şase (Coreea de Sud, Coreea de Nord, Statele Unite, Japonia, Rusia, China).
Miercuri, ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, anunţa că G8 va adresa Coreei de Nord "un mesaj puternic de condamnare".
Adoptată ca reacţie la testul nuclear de la 25 mai, Rezoluţia 1.874 a Consiliului de Securitate al ONU prevede un sistem consolidat de inspecţie a încărcăturilor aeriene, maritime şi terestre cu destinaţia sau provenind din Coreea de Nord, inclusiv în apele internaţionale, şi o extindere a embargoului în materie de armament.
G8 consideră prioritară "o soluţie diplomatică" la problema programului nuclear iranian
Participanţii la summitul G8 s-au declarat miercuri hotărâţi să găsească o "soluţie diplomatică" la problema nucleară iraniană, dând termen Teheranului până la sfârşitul lui septembrie să răspundă ofertei privind un dialog din partea comunităţii internaţionale.
Într-o declaraţie publicată după cina liderilor G8 de la L'Aquila (Italia), aceştia s-au declarat, de asemenea, "profund îngrijoraţi" de violenţele postelectorale din Iran.
Liderii s-au exprimat în termeni similari celor dintr-o declaraţie de la sfârşitul lui iunie a miniştrilor Afacerilor Externe, care nu mergea, totuşi, până la condamnarea atitudinii autorităţilor iraniene. Rusia se opune ingerinţelor în afacerile interne iraniene, potrivit unui oficial european.
În ceea ce priveşte domeniul nuclear iranian, în legătură cu care îngrijorările comunităţii internaţionale sunt tot mai mari, declaraţia G8 subliniază că opţiunea diplomatică este preferată în continuare şi nu menţionează noi sancţiuni.
"Rămânem hotărâţi să găsim o soluţie diplomatică la problema programului nuclear iranian şi la faptul că Iranul continuă să nu îşi respecte obligaţiile internaţionale", se arată în aceasta.
Statele Unite anunţaseră, însă, marţi că doresc o altă evoluţie. "Vom cere comunităţii internaţionale să ni se alăture pentru a impune sancţiuni mai stricte împotriva Iranului pentru a încerca o schimbare a comportamentului regimului", a declarat secretarul de Stat american, Hillary Clinton, pentru postul de televiziune venezuelan Globovision.
Alte ţări se opun, totuşi, acestei poziţii, "deoarece ele consideră că (sancţiunile) nu dau rezultate", a subliniat, în acelaşi timp, premierul italian, Silvio Berlusconi, declarându-se "favorabil dialogului".
Teheranul continuă programul de îmbogăţire a uraniului, afirmând că acesta nu are decât un scop civil, în timp ce occidentalii sunt convinşi de existenţa scopurilor militare ale acestuia.
În opinia lui Nicolas Sarkozy, "declaraţia G8 (asupra Iranului) este fără echivoc. Din august până în septembrie, ei (iranienii) sunt cei care aleg evoluţia situaţiei", a subliniat el.
Până în prezent, "regimul iranian a refuzat toate ofertele", a adăugat acesta. Trebuie "acordate toate şansele negocierilor. Dacă acestea vor reuşi, cu atât mai bine. Dacă nu se întâmplă, (acest lucru) nu poate rămâne fără consecinţe", a declarat preşedintele francez.
Iranul, care a fost subiectul principal de la cina liderilor G8, a fost, de asemenea, somat să lase personalul reprezentanţelor diplomatice străine să îşi facă treaba, fără obstacole.
În ultimele săptămâni, mai mulţi angajaţi ai Ambasadei britanice au fost arestaţi, iar unul dintre ei se află în continuare în detenţie.
Preşedintele francez a subliniat, de asemenea, că tânăra profesoară franceză arestată la începutul lui iulie la Teheran sub acuzaţia de spionaj trebuie să fie eliberată cât mai repede.
Clotilde Reiss trebuie "să fie eliberată de îndată", a cerut Nicolas Sarkozy. "Este inacceptabil", "copleşitor", iar acuzaţiile de spionaj împotriva acesteia "nu sunt decât pretexte", a declarat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO