Liderii loviturii de stat din Niger abrogă legea împotriva traficului de migranţi

Liderii loviturii de stat din Niger au anulat o lege veche de opt ani care incrimina traficul de migranţi în ţară. Experţii se tem că astfel va creşte numărul de migranţi ilegali care se îndreaptă către UE, potrivit BBC.

Urmărește
315 afișări
Imaginea articolului Liderii loviturii de stat din Niger abrogă legea împotriva traficului de migranţi

Liderii loviturii de stat din Niger abrogă legea împotriva traficului de migranţi

Legislaţia a permis autorităţilor să ia măsuri împotriva traficanţilor care transportau migranţi prin vastul deşert al Nigerului, către Libia şi Europa. Dar preşedintele Mohamed Bazoum, care a colaborat cu UE pentru a opri fluxul de oameni din Marea Mediterană, a fost înlăturat de la putere în iulie printr-o lovitură de stat. Ulterior, generalul Abdourahmane Tchiani s-a declarat noul şef al statului.

Militarii aflaţi la guvernare au anunţat abrogarea printr-o declaraţie, spunând că legea „nu a ţinut cont de interesele Nigerului şi ale cetăţenilor săi”.

De asemenea, au mai spus că toate condamnările pronunţate în temeiul legii din 2015 încoace vor fi „şterse”.

Mişcarea este un indiciu că militarii din capitala Nigerului, Niamey, plănuiesc să rămână la putere, sfidând presiunile internaţionale.

În urma loviturii de stat din vară, UE a suspendat cooperarea în materie de securitate cu ţara din Africa de Vest.

Josep Borrell, şeful politicii externe al UE, s-a alăturat SUA şi Franţei în iulie, refuzând să-l recunoască pe generalul Tchiani ca lider. El a mai spus că ajutorul pentru Niger va fi suspendat pe termen nelimitat.

Nu se ştie cum va răspunde blocul european la ceea ce reprezintă o lovitură grea pentru strategia sa de gestionare a fluxurilor de migraţie din Africa.

Specialiştii cred că bandele de traficanţi ar putea vedea abrogarea legii ca o oportunitate de a împinge din nou migranţii în ţările care se învecinează cu Nigerul, cum ar fi Libia sau Algeria, pentru a fi transportaţi în Europa.

Nigerul este o parte cheie a regiunii africane cunoscută sub numele de Sahel, o porţiune care se întinde de la Oceanul Atlantic până la Marea Roşie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici