- Home
- Externe
- NEW YORK, (23.09.2013, 14:46)
- Valentin Vidu - Mediafax
Liderii lumii se reunesc în a 68-a Adunare Generală a ONU, cu Siria în centrul dezbaterilor
Peste 200 de lideri vor trece în revistă începând de luni, în cea mai intensă săptămână din an la sediul ONU, zonele fierbinţi de pe glob, între care Siria reprezintă o prioritate, şi vor evalua progresele înregistrate în domeniul dezarmării sau în lupta împotriva sărăciei.
Urmărește
232 afișări
Liderii lumii se reunesc în a 68-a Adunare Generală a ONU, cu Siria în centrul dezbaterilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Preşedintele american Barack Obama, care urmează să sosească la New York luni la prânz, preşedintele francez François Hollande şi numeroşi alţi şefi de stat şi miniştri vor începe să se succeadă, începând de marţi, la tribuna acestei a 68-a Adunări Generale, într-un cadru provizoriu, mai puţin impresionant decât hemiciclul obişnuit, aflat în reparaţii.
Noul preşedinte iranian Hassan Rohani, considerat un moderat, este foarte aşteptat. În ultimele zile, el a multiplicat declaraţii mai degrabă conciliante, salutând în particular tonul "pozitiv şi constructiv" al lui Obama. Statele Unite şi aliaţii lor au notat acest lucru, dar rămân prudenţi în continuare. În opinia Washingtonului, aceste declaraţii recente "nu sunt suficiente" pentru a răspunde îngrijorărilor comunităţii internaţionale cu privire la programul nuclear iranian.
Întâlnirea prevăzută marţi între Rohani şi Hollande este o premieră din 2005 încoace. Contacte la acest nivel între Iran şi occidentali sunt rare, în urma Revoluţiei islamice din 1979.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
Trump: Putin a vrut denuclearizarea
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
În paralel, în cadrul Adunării, marile puteri vor continua, în culise, negocieri cu privire la criza majoră a momentului, şi anume războiul din Siria, care s-a soldat cu peste 110.000 de morţi începând din martie 2011 şi până în prezent.
Washingtonul, Parisul şi Londra - pe de o parte - şi Moscova - de cealaltă - au poziţii opuse, de zece zile, în privinţa mijloacelor de punere în aplicare a unui plan de eliminare a armelor chimice pe care Damascul este acuzat, de către occidentali, că le-a folosit împotriva populaţiei.
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acuzat duminică Statele Unite că exercită un "şantaj" asupra Rusiei, cu scopul ca aceasta să accepte o rezoluţie cu caracter constrângător împotriva aliatului său de la Damasc.
În cazul în care poziţiile se apropie, Consiliul de Securitate al ONU ar putea să adopte o rezoluţie în cursul acestei săptămâni şi să iasă, astfel, din paralizia în care se află în privinţa crizei siriene.
- Ajutorul public destinat dezvoltării, în scădere
Ziua de luni este consacrată în principal reuniunilor la nivel înalt pe tema mijloacelor prin care să fie atinse obiectivele dezvoltării durabile stabilite de către ONU, dar şi aducerii păcii în Republica Democratică Congo (RDC).
În estul RDC, o regiune bogată în resurse miniere, se înfruntă armata congoleză, susţinută de către Căştile Albastre din cadrul MONUSCO, şi rebeli din cadrul mişcării M23. Civili, goniţi din locuinţe şi victime ale unor abuzuri, sunt principalele victime ale acestor confruntări. Rebelii au pierdut teren la sfârşitul lui august, dar continuă să ameninţe Goma, o capitală de provincie.
Negocieri de pace între Kinshasa şi M23, lansate pe 10 septembrie la Kampala, trenează. ONU şi Kinshasa acuză Rwanda şi Uganda vecine că susţin militar M32, lucru dezminţit de cele două ţări.
Emisarul ONU pentru Marile Lacuri Mary Robinson se întâlneşte, tot luni, cu miniştri ai marilor puteri şi ţărilor din regiune, care au semnat în februarie, la Addis Abeba, un acord-cadru menit să pacifice RDC.
În 2000, ONU a stabilit ca Obiectiv al Mileniului pentru Dezvoltare (OMD) reducerea sărăciei şi ameliorarea accesului la îngrijiri, apă şi educaţie în lume, al cărui prim termn-limită expiră în 2015.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon urmează să prezinte luni stadiul progreselor înregistrate şi să îi încurajeze pe şefii de stat şi miniştri să îşi intensifice eforturile.
Conform unui raport de etapă întocmit recent de ONU, calificat drept "controversat" de către Ban Ki-moon, ajutorul public destinat dezvoltării a scăzut anul trecut, pentru al doilea an consecutiv, din cauza crizei economice, iar medicamentele esenţiale sunt în continuare prea scumpe în ţările aflate în curs de dezvoltare.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:04
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
astăzi, 20:02