- Home
- Externe
- (22.02.2022, 14:54)
- Cezara Mîndrescu , Marga Nitu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk. UE pregăteşte unele dintre cele mai dure pachete de sancţiuni / Germania suspendă proiectul Nord Stream 2, britanicii anunţă sancţiuni pentru 5 bănci ruseşti
- Vladimir Putin a semnat luni, 21 februarie, actul prin care recunoaşte independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk.
- Marea majoritate a liderilor politici din întreaga lume condamnă măsura luată de preşedintele rus, în timp, unele state, au salutat deja decizia luată.
- UE anunţă unele dintre cele mai dure pachete de sanţiuni
- Germania întrerupe procedurile pentru avizarea gazoductului Nord Stream 2
Urmărește
23031 afișări
Soldat ucrainean aşteptând cu glonţ pe ţeavă
UPDATE 17:00 SUA spune că invazia rusescă a început. Desfăşurarea de trupe în regiunile separatiste va fi clasificată de Casa Albă drept invazie
Casa Albă a numit desfăşurarea de trupe ruseşti în estul Ucrainei drept o "invazie", după ce iniţial a ezitat să folosească acest termen - o linie roşie despre care preşedintele Joe Biden a declarat că ar duce la aplicarea de către SUA a unor sancţiuni severe împotriva Moscovei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
UPDATE 14:55 UE anunţă unele dintre cele mai dure pachete de sanţiuni
Ursula von der Leyen şi Charles Michel, preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, au emis o declaraţie care prezintă pentru prima dată domeniile în care UE doreşte să aplice sancţiuni Rusiei.
Propunerile vor trebui să întrunească sprijinul unanim al statelor membre ai căror miniştri de externe se reunesc în această după-amiază.
Pachetul conţine următoarele propuneri:
- să îi vizeze pe cei care au fost implicaţi în decizia ilegală.
- să vizeze băncile care finanţează operaţiunile militare ruseşti şi alte operaţiuni în aceste teritorii.
- să vizeze capacitatea statului şi a guvernului rus de a avea acces la pieţele de capital şi la serviciile UE, pentru a limita finanţarea politicilor care întreprind acţiuni agresive.
- să vizeze comerţul din cele două teritorii controlate de Rusia către şi dinspre UE, pentru a se asigura că cei responsabili resimt în mod clar consecinţele economice ale acţiunilor lor ilegale şi agresive.
UPDATE 14:50 Marea Britanie a anunţat sancţiuni pentru 5 bănci ruseşti.
UPDATE 13:40 Germania întrerupe procedurile pentru avizarea gazoductului Nord Stream 2
Cancelarul Germaniei a pus stope proiectului Nord Stream 2, aşa cum anticipa Joe Biden. Detalii, AICI. Asta în timp ce reacţiile internaţionale se înmnulţesc. Ministrul de Externe al Ucrainei spune că Rusia vrea refacearea URSS-ului.
UPDATE 12:00 Bulgaria, de partea Ucrainei
Deşi are un preşedinte pro-rus, Bulgaria condamnă acţiunea Rusiei. Detalii, AICI. Nici China nu se alătură Rusiei, deşi preşedintele acestei ţări s-a văzut recent cu Putin. Detalii, AICI.
UPDATE 04:00 Poziţii ONU. Şedinţă prezidată de Rusia
Invitaţi speciali: Ucraina
Albania: pentru condamnare. “Cine urmează?”
Franţa: pentru condamnarea acordurilor semnate şi condamnarea intrării trupelor ruse în Donbas. Rusia încalcă suveranitatea şi integritatea Ucrainei
SUA: pentru condamnare. SUA au anunţat că nu sunt interesate să dezvolte arsenal nuclear în Ucraina şi nici să furnizeze arme nucleare. “Putin nu se va opri aici”
India: pentru diplomaţie
Brazilia (aliat Rusia): pentru detensionare, diplomaţie
Regatul Unit: pentru sancţiuni/ condamnare. Rusia încalcă grav dreptul internaţional şi acest lucru va avea consecinţe grave, inclusiv economice. Cerem Rusiei să facă un pas înapoi
Mexic: pentru detensionare. Solicită integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor recunoscute internaţional.
Irlanda: pentru condamnarea Rusiei. Calm, detensionare, diplomaţie. Rusia să-şi retragă trupele
Emiratele Arabe Unite: dialog, detensionare, diplomaţie
Kenya: îngrijorări privind anunţul Rusiei, încalcă suveranitatea Ucrainei. Trebuie să renunţăm la visurile vechilor imperii. Nu recunoaştem independenţa republicilor. Respectăm integritatea teritorială a Ucrainei
Ghana: regretăm decizia Rusiei. Vrem prietenie. Recunoaştem frontierele Ucrainei. „Vocile războiului sunt puternice, dar vocile păcii sunt mai puternice”
Gabon: de săptămâni tot monitorizăm situaţia din Donbas. Decizia Rusiei are consecinţe. Cerem detensionare, dialog.
Norvegia: ne-am adunat pentru că Rusia a încălcat suveranitatea unui stat. Pentru condamnare. Rusia a încălcat dreptul internaţional. Decizia Rusiei este iresponsabilă, provoacă război
China: ne-am uitat cu atenţie la situaţia din Ucraina. Cerem detensionare, diplomaţie, dialog, consultări, respect reciproc. Situaţia din Ucraina – provocată din cauza mai multor factori
Rusia: Am auzit până acum multe poziţii emoţionale. Noi vrem să prevenim un război în Ucraina. Recunoaşterea noastră nu e nouă. Vă amintim că republicile şi-au declarat independenţa în 2014. Cerem Kievului să asculte vocile oamneilor din Donbas. Aventurile Kievului le ştim. Ucraina a distrus acordurile de la Minsk, nu a dorit să le implementeze. Rusia nu a parte a acordurilor de la Minsk. Rămânem deschişi diplomaţiei, nu vrem o baie de sânge în Donbas. SUA au avut o poziţie nefastă în zonă şi motivează că Rusia nu ar vrea acordurile – fapt ce nu este adevărat. SUA au adus arme în ţară, ca să provoace Ucraina să atace. Avem deja victime în acest conflict. Sperăm că regimul Maidan îşi va reveni în fire. Rusia este deschisă dialogului, dar nu intenţionează să permită un nou masacru sângeros în Donbas
Ucraina: vorbim acum de virusul care n-are vaccin: cel care e la ONU şi e imprăştiat de Rusia. Decizia preşedintelui Rusiei este ilegitimă şi ilegală. Vorbim de o ţară care nu e prima data când invadează. Dar frontierele noastre vor rămâne întregi. Vorbim acum de responsabilitatea deciziei care va fi luată după acest moment. După decizia anunţată azi, Rusia poate intra cu trupe. Azi, ministerul de externe – cere consultări rapide pe protocolul de la Budapesta. Am ceru o reuniune urgentă a formatului Normandia. Acum vom vedea cine ne sunt prietenii şi cine înfruntă Rusia doar prin vorbe. Ucraina are în baza statutului ONU puterea de a se autoapăra. Suntem pe pâmântul nostru, nu vom da nimic nimănui. Se repetă februarie 2014? Cerem ca Donbas să fie rezolvat prin acordurile de la Minsk. Depinde doar de Rusia dacă-şi vă abandona strategia. Cerem Rusiei să anuleze decizia şi să se întoarcă la masa negocierilor. Condamnăm deplasarea trupelor, cerem retragerea lor. ONU este bolnav, suferă de virusul Kremlinului, dar ţine doar de voi. Decretul de azi este identic cu cel al Georgiei. Nicio creativitate. Cine e următorul?
Germania: ne-am adunat din nou să discutăm. Decizia lui Putin violează deciziile ONU de până acum. Rusia ne-a spus că nu e parte din conflict, azi s-a demascat. Cerem condamnare. Rusia şi-a arătat disponibilitatea de a trimite trupe în estul Ucrainei. Cerem Rusiei să revoce deciziile de azi, trebuie să-şi retragă trupele. Rusia trebuie să se supună arhitecturii europene. Recunoaştem integritatea Ucrainei
UPDATE 02:07 Trei lideri ameninţă Rusia cu riposta
Preşedinţii Statelor Unite şi Franţei, Joseph Biden şi Emmanuel Macron, împreună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, au avertizat Rusia, în cursul nopţii de luni spre marţi, că decizia de recunoaştere a independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk "nu va rămâne fără ripostă".
Citeşte mai mult aici.
UPDATE 01:03 Ministerul Afacerilor Externe (MAE): „Părăsiţi imediat Ucraina!”
Nivelul de alertă atinge punctul maxim Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ridică nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim.
UPDATE 00:05 NATO condamnă Rusia
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat vehement, luni seară, decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, amintind că, în trecut, Rusia a recunosut integritatea teritorială a Ucrainei.
Citeşte mai mult aici.
UPDATE 23:25 Serbia intră în stare de alertă
Preşedintele sârb Aleksandar Vučić a ordonat armatei, forţelor speciale şi poliţiei să fie în alertă maximă în legătură cu evoluţiile din Europa de Est.
UPDATE 23:23
Ministrul britanic de externe confirmă că sancţiunile împotriva Rusiei vor fi anunţate marţi. Totodată, Marea Britanie a condamnat ferm recunoaşterea independenţei republicilor separatiste şi acuză Kremlinul de încălcarea dreptului internaţional.
Citeşte mai mult aici.
UPDATE 23:15 Preşedintele Franţei reacţionează
Emmanuel Macron, într-un comunicat de presă publicat luni seară de Palatul Elysée, „condamnă decizia luată de preşedintele Federaţiei Ruse de a recunoaşte regiunile separatiste din estul Ucrainei”.
"Acesta este în mod clar o încălcare unilaterală a angajamentelor internaţionale ale Rusiei şi un atac la suveranitatea Ucrainei. Solicităm o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, precum şi adoptarea de sancţiuni europene specifice", adaugă preşedintele francez..
ŞTIRE INIŢIALĂ
„România condamnă cu fermitate recunoaşterea de către Rusia a zonelor Doneţk şi Lugansk din Ucraina ca independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunităţii internaţionale. Susţinem ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis, pe Twitter.
„De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligaţiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conţinut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, ameninţă, prin acţiunile sale, pacea şi securitatea globale garantate de însuşi Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internaţional prevăzute de Carta ONU şi de Actul final de la Helsinki. Comunitatea internaţională trebuie să sancţioneze ferm, imediat şi fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei” se arată într-un comunicat transmis de administraţia prezidenţială din România.
Tot din partea României, preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a scris pe Facebook că „USR condamnă decizia lui Vladimir Putin. Un lider autoritar încearcă să schimbe ordinea de securitate din Europa prin violenţă. Sancţiunile drastice sunt un răspuns necesar al Europei în această situaţie. Fiecare ţară are dreptul să-şi stabilească propriul destin. Este inacceptabil ca un stat să dicteze altuia - sub ameninţarea armelor - ce să facă sau ce să nu facă. Este datoria României, ca stat membru NATO şi al Uniunii Europene, să fie solidară cu Ucraina. Europa trebuie să rămână continentul libertăţii şi al democraţiei. Scenariul la care asistăm nu este unul nou. Istoria ne aminteşte că acelaşi lucru s-a întâmplat în Transnistria, Abhazia, Oseţia de Sud şi, foarte recent, în Crimeea”. În plus, Drulă a subliniat că Putin încearcă să refacă URSS, dar planul va fi sortit eşecului: „Cu un amestec de fake news şi rescriere a istoriei atunci când îi convine, Vladimir Putin încearcă să refacă URSS. Dictatura sovietică a eşuat lamentabil şi nu va reveni în Europa. Popoarele din estul Europei au ales libertatea”.
Dacian Cioloş a scris despre Putin că „pare că vine dintr-o lume căreia noile generaţii nu-i mai aparţin”. Acesta a postat pe Facebook un mesaj prin care condamnă modul în care preşedintele rus încalcă acordurile internaţionale: „Modul brutal în care Putin ignoră tratate internaţionale şi acorduri, unele semnate chiar de el, este absurd şi dincolo de logica diplomatică. Este nevoie de un efort coordonat, ferm şi rapid al întregii comunităţi internaţionale pentru a opri această agresiune. Blocarea conturilor şi afacerilor întregului anturaj al lui Putin trebuie să intre imediat în vigoare. Preşedintele Federaţiei Ruse semnează „decrete de recunoaştere a unor republici” de parcă ar fi făcătorul şi desfăcătorul de ţări, într-o lume în care cei care se cred atotputernici modelează lumea din jur după propriul interes de preamărire. Europa şi popoarele europene fac eforturi de decenii să înveţe lecţiile de învăţat din cele două războaie mondiale, pentru ca lumea viitorului să construiască în pace, nu să reconstruiască pe ruinele războiului”.
„Condamnăm ferm orice încercare de a pune sub semnul întrebării suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei. A pune sub semnul întrebării statutul unui stat membru ONU este echivalent cu o abordare revizionistă care ameninţă pacea şi stabilitatea în Europa şi în lume”, a declarat Guvernul României pe Twitter.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, „condamnă în cei mai fermi termeni posibili decizia preşedintelui rus de a recunoaşte zonele controlate neguvernamental ale regiunilor Doneţk şi Luhansk din Ucraina ca entităţi independente. Acest pas este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, precum şi a acordurilor de la Minsk”. Cei doi au avertizat că UE va lua sancţiuni împotriva deciziei de astăzi: „Uniunea va reacţiona cu sancţiuni împotriva celor implicaţi în acest act ilegal. UE îşi reiterează sprijinul neclintit faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute international”.
„Recunoaşterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a acordurilor de la Minsk. UE şi partenerii săi vor reacţiona cu unitate, fermitate şi hotărâre în solidaritatea cu Ucraina”, a declarat, pe Twitter, Josep Borrell Fontelles, Înalt Reprezentant pentru securitate al UE.
Boris Johnson a susţinut ideea lui Iohannis, subliniind că recunoaşterea independenţei reprezintă o „regenerarea a Acordului Mink”. „Această decizie este în mod evident contrară dreptului internaţional. Este o încălcare flagrantă a suveranităţii şi independenţei Ucrainei, este o renegare a Acordului Minsk", a declarat Boris Johnson.
Prim-ministrul Poloniei a solicitat o reuniune urgentă a summitului UE şi impunerea de sancţiuni Rusiei pentru recunoaşterea LNR şi NAM.
Şeful Ministerului danez de Externe a calificat drept ostilă decizia Rusiei de a recunoaşte „L/DPR” şi a cerut Federaţiei Ruse „să înceteze încălcarea dreptului internaţional”.
Lituanienii au anunţat că vor iniţia o rezoluţie prin care schimbarea statutului Donbass-ului nu va fi niciodată recunoscut.
„Estonia nu va accepta niciodată decizia ilegală a Rusiei de a recunoaşte regiunile Doneţk şi Lugansk. Sunt internaţional recunoscute ca parte din Ucraina, ca şi Crimeea. Moscova nu e deloc serioasă când vine vorba despre diplomaţie”, a declarat preşedintele ţării, Alar Karis.
„Decizia lui Putin cu privire la Donbass schimbă complet ordinea mondială”, a spus Aleksandar Vučić, preşedintele Serbiei.
Şi secretarul general al NATO, Jens Stroltenberg, a condamnat recunoaşterea de către Rusia a LPR şi DPR.
De la Casa Albă, Statele Unite au declarat că se aşteptau ca Rusia să declare recunoaşterea DPR şi LPR şi „sunt gata să răspundă imediat la aceasta”. „Preşedintele Biden va emite în curând un ordin executiv care va interzice noi investiţii, comerţ şi finanţare de către persoanele americane către, dinspre sau în aşa-numitele regiuni DNR şi LNR din Ucraina. Acest OE va oferi, de asemenea, autoritatea de a impune sancţiuni oricărei persoane determinate să opereze în acele zone ale Ucrainei. Departamentele de Stat şi Trezorerie vor avea detalii suplimentare în curând. De asemenea, vom anunţa în curând măsuri suplimentare legate de încălcarea flagrantă de astăzi a angajamentelor internaţionale ale Rusiei. Pentru a fi clar: aceste măsuri sunt separate şi ar fi în plus faţă de măsurile economice rapide şi severe pe care le-am pregătit în coordonare cu Aliaţii şi partenerii în cazul în care Rusia ar invada în continuare Ucraina. Continuăm să ne consultăm îndeaproape cu aliaţii şi partenerii, inclusiv cu Ucraina, cu privire la următorii paşi şi cu privire la escaladarea continuă a Rusiei de-a lungul graniţei cu Ucraina”.
Până acum, doar Venezuela şi Nicaragua susţin recunoaşterea separatiştilor „LDNR”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Criza din Ucraina: convoaie cu tancuri şi transportoare blindate se îndreaptă spre Doneţk
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe