- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liderii pro-Moscova din regiunile controlate de ruşi organizează referendumuri vineri
Patru zone din Ucraina controlate de Rusia şi de forţele pro-Moscova se pregăteau să organizeze vineri referendumuri privind aderarea la Rusia, voturi condamnate pe scară largă de Occident ca fiind nelegitime şi că preced anexări ilegale, scrie Reuters.
Liderii pro-Moscova din regiunile controlate de ruşi organizează referendumuri vineri
Marţi, liderii instalaţi de Rusia au anunţat planurile pentru aceste scrutine, o provocare care ar putea duce la o escaladare bruscă a războiului. Rezultatele sunt văzute ca o concluzie inevitabilă în favoarea anexării, iar Ucraina şi aliaţii săi au precizat că nu vor recunoaşte rezultatele.
Votul în provinciile Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojia, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să se desfăşoare de vineri până marţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Luna aceasta, Ucraina a lansat o contraofensivă care a recucerit mari porţiuni de teritoriu, la şapte luni după invazia Rusiei.
Referendumurile au fost discutate luni de zile de către autorităţile pro-Moscova, dar recentele victorii ale Ucrainei au grăbit demersul.
În condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, de asemenea, în această săptămână, un proiect militar de înrolare a 300.000 de soldaţi pentru a lupta în Ucraina, Moscova pare să încerce să recâştige controlul în conflict.
Rusia susţine că este o oportunitate pentru oamenii din regiune de a-şi exprima punctul de vedere.
Ucraina susţine că Rusia intenţionează să încadreze rezultatele referendumului ca fiind un semn de sprijin popular, iar apoi să le folosească drept pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeei în 2014, pe care comunitatea internaţională nu a recunoscut-o.
Şeful separatiştilor susţinuţi de Rusia în Doneţk a denunţat atacurile ucrainene drept "bombardamente barbare cinice", menite să provoace cât mai multe pagube civililor.
Prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară ca fiind necesară pentru a-şi apăra teritoriul. Miercuri, Putin a declarat că Rusia va "folosi toate mijloacele de care dispunem" pentru a se proteja, o referire aparentă la armele nucleare. "Aceasta nu este o cacealma", a spus el.
Rezultatele referendumului în favoarea Rusiei sunt considerate inevitabile. Votul din Crimeea din 2014, criticat la nivel internaţional ca fiind fraudat, a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării oficiale.
Referendumurile au fost denunţate de lideri mondiali, printre care preşedintele american Joe Biden, secretarul general al ONU Antonio Guterres şi preşedintele francez Emmanuel Macron, precum şi de NATO, Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), dar şi Turcia.
"Referendumurile false" sunt "ilegale şi ilegitime", a declarat joi NATO.
OSCE, care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea nicio forţă juridică, deoarece nu sunt conforme cu legislaţia ucraineană sau cu standardele internaţionale, iar zonele nu sunt sigure.
Nu vor exista observatori independenţi, iar o mare parte din populaţia dinainte de război a fugit.
Rusia consideră deja Luhansk şi Doneţk, care împreună formează regiunea Donbas, ocupată parţial de Moscova în 2014, ca fiind state independente.
Ucraina şi Occidentul consideră că toate părţile din Ucraina deţinute de forţele ruse sunt ocupate ilegal. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni, doar aproximativ 60% din regiunea Doneţk fiind în mâinile Rusiei.
"Orice decizie pe care conducerea rusă ar putea să o ia nu schimbă nimic pentru Ucraina", a declarat joi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
"De interes pentru noi sunt strict sarcinile care ne stau în faţă. Este vorba despre eliberarea ţării noastre, apărarea poporului nostru şi mobilizarea sprijinului mondial pentru a îndeplini aceste sarcini."
Forţele ruse au atacat joi mai multe oraşe, inclusiv Zaporojia, care a fost lovită de aproximativ 10 obuze, a declarat guvernatorul regional Oleksander Starukh. Nu au existat rapoarte cu privire la victime.
Procuratura ucraineană a anunţat că proiectile de mortier ruseşti au ucis două persoane şi au rănit şase în oraşul Toretsk din regiunea Doneţk.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.