"Acesta este un alt subiect politic pe care Occidentul încearcă să-l exagereze", a spus Song Xiaojun, analist militar din Beijing, potrivit agenţiei de stat China Nouă. Zhu Feng, profesor la Şcoala de Studii Internaţionale de la Universitatea din Beijing, a adăugat: "Securitatea cibernetică este o problemă globală, dar de această dată cei care consideră China drept o ameninţare emergentă au ales subiectul ca o nouă armă".
Calculatoare ale NATO, de la diverse Guverne şi ambasade sunt infectate cu software care permite atacatorilor să preia controlul lor complet, au declarat experţi citaţi în două rapoarte publicate duminică. Un raport a fost realizat de Centrul Munk pentru Studii Internaţionale de la Universitatea din Toronto, în colaborare cu organizaţia canadiană SecDev Group. Al doilea raport a provenit de la cercetători din cadrul Laboratorului de Calculatoare de la Universitatea din Cambridge.
Potrivit raportului canadian, reţeaua de spionaj cibernetic, numită GhostNet, este capabilă nu doar să caute un calculator, ci şi să vadă şi să audă persoanele care îl folosesc. "GhostNet este capabilă să preia controlul deplin al calculatoarelor infectate, inclusiv căutarea şi descărcarea anumitor fişiere, şi operarea sub acoperire a dispozitivelor ataşate, inclusiv microfoane şi camere web", se precizează în raport.
Descoperirea reţelei de spionaj ar fi fost urmarea suspiciunilor potrivit cărora biroul lui Dalai Lama ar fi fost atacat. Deşi ambele rapoarte au găsit legături cu calculatoare din China, cercetătorii au evitat să învinovăţească statul chinez pentru această operaţiune de spionaj.