Liderii UE vor discuta un program de investiţii în domeniul apărării - proiect

Liderii Uniunii Europene fac presiuni pentru a stabili rapid un program de investiţii pentru a creşte producţia industriei de apărare a blocului, având în vedere războiul din Ucraina, potrivit unui proiect de concluzii pentru summitul din 15-16 decembrie, scrie Reuters.

Urmărește
367 afișări
Imaginea articolului Liderii UE vor discuta un program de investiţii în domeniul apărării - proiect

"Consiliul European (...) solicită Comisiei să prezinte rapid o propunere pentru un program european de investiţii în domeniul apărării pentru a consolida capacitatea şi rezistenţa sectorului industrial şi tehnologic de apărare european, inclusiv a întreprinderilor mici şi mijlocii", se arată în proiectul consultat miercuri de Reuters.

Este probabil ca documentul să fie ajustat înainte de summit.

De asemenea, liderii UE vor determina Comisia şi Agenţia Europeană de Apărare să îşi intensifice eforturile de identificare a lacunelor militare şi de coordonare a achiziţiilor comune în domeniul apărării, în special pentru a-şi reface stocurile de materiale, care au fost epuizate în sprijinul Ucrainei.

UE a îndemnat de mult timp statele membre să îşi unească forţele în ceea ce priveşte achiziţiile de armament, în loc să crească preţurile prin competiţie sau prin încheierea de acorduri individuale cu furnizori din afara blocului.

Ţările au fost reticente să facă acest lucru, dar războiul din Ucraina şi ritmul livrărilor de arme occidentale către Kiev au adăugat un nou sentiment de urgenţă.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat luna aceasta că UE şi statele sale membre au furnizat până acum Ucrainei arme şi echipamente militare în valoare de cel puţin 8 miliarde de euro.

La summitul de la Bruxelles, liderii UE vor solicita, de asemenea, o implementare mai rapidă a lucrărilor de infrastructură menite să faciliteze deplasarea rapidă a militarilor în Europa, potrivit proiectului de document.

Construcţia şi modernizarea infrastructurii, cum ar fi drumurile şi podurile, face parte din proiectul UE "Mobilitate militară", care vizează, de asemenea, simplificarea şi standardizarea procedurilor pentru personalul şi echipamentele militare atunci când acestea traversează frontierele pe cale rutieră, feroviară, maritimă sau aeriană.

Experţii militari se plâng de mult timp de faptul că infrastructura abandonată sau lipsă şi birocraţia împiedică deplasarea rapidă a personalului şi a echipamentelor, care ar fi esenţială dacă aliaţii NATO ar trebui să trimită întăriri în Europa de Est în cazul unui conflict.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici