Liderul CDU şi-a anunţat candidatura la funcţia de cancelar al Germaniei. Friedrich Merz, favorit în cursa împotriva lui Olaf Scholz

Friedrich Merz, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a anunţat marţi că va candida pentru funcţia de cancelar la următoarele alegeri federale din Germania.

Urmărește
284 afișări
Imaginea articolului Liderul CDU şi-a anunţat candidatura la funcţia de cancelar al Germaniei. Friedrich Merz, favorit în cursa împotriva lui Olaf Scholz

„Vom intra împreună în anul electoral federal 2025 cu intenţia fermă de a prelua din nou responsabilitatea conducerii ţării noastre”, a declarat Merz în faţa reporterilor, conform Politico.

Pe baza sondajelor actuale, care arată că CDU conduce cu 32%, cu mult înaintea oricărui alt partid, Merz e favorit pentru a deveni următorul cancelar al Germaniei.

De când a devenit preşedintele partidului, în 2022, Merz a dus formaţiunea politică semnificativ spre dreapta în ceea ce priveşte migraţia, marcând o îndepărtare de politicile migratorii mai liberale ale fostului cancelar al CDU, Angela Merkel.

Din opoziţie, Merz a împins actualul guvern de stânga al cancelarului Olaf Scholz să adopte politici mult mai dure privind migraţia.

Merz a apărut marţi alături de Markus Söder, premierul Bavariei şi liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), un partid înfrăţit cu CDU. Söder, despre care se credea că este principalul concurent al lui Merz pentru poziţia de candidat conservator la funcţia de cancelar, şi-a exprimat în trecut frustrarea faţă de politicile CDU sub conducerea lui Merkel.

„Realinierea fundamentală a CDU pe tema migraţiei a vindecat rana dintre CDU şi CSU”, a declarat Söder. „Poate că a fost, de asemenea, o rană care a provocat supărare în rândul multor oameni din Germania”.

La rândul său, Merz a descris succesul CDU ca fiind esenţial pentru menţinerea politicii centriste în Germania, în special pe măsură ce partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) - aflat acum pe locul al doilea în sondaje, cu 19% la nivel naţional - devine tot mai puternic.

„În unele părţi ale ţării noastre, CDU/CSU este ultimul partid popular major rămas din centrul democratic”, a declarat Merz. „Acest lucru este valabil în special pentru Germania de Est, dar şi pentru întreaga Germanie. Avem o mare responsabilitate aici, în centrul politic al ţării noastre.”

Partidele aflate la guvernare, Partidul Social-Democrat (SPD), formaţiunea ecologistă Alianţa '90/Verzi şi Partidul Liber-Democrat (FDP), sunt în scădere în sondaje.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici