Liderul de stânga din Sri Lanka câştigă alegerile prezidenţiale cu o majoritate covârşitoare

  • Anura Kumara Dissanayaka, un politician de stânga din Sri Lanka, a câştigat alegerile prezidenţiale de sâmbătă cu o victorie zdrobitoare.
  • Dissanayaka, în vârstă de 55 de ani, va depune jurământul luni ca noul preşedinte al ţării insulare.
Urmărește
128 afișări
Imaginea articolului Liderul de stânga din Sri Lanka câştigă alegerile prezidenţiale cu o majoritate covârşitoare

Sursa foto: X

Candidatul Frontului Popular de Eliberare (JVP) a obţinut cu aproape 1,3 milioane de voturi mai mult decât rivalul său cel mai apropiat. Victoria sa vine pe fondul unei profunde nemulţumiri populare faţă de criza economică fără precedent care a lovit Sri Lanka în ultimii ani, relatează AFP.

Dissanayaka a promis să schimbe radical sistemul politic din Sri Lanka.

„Împreună, suntem pregătiţi să rescriem istoria Sri Lankăi", a declarat el după anunţarea rezultatelor.

Noul preşedinte moşteneşte o situaţie economică dificilă. Predecesorul său, Ranil Wickremesinghe, a introdus măsuri de austeritate severe pentru a obţine un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional. Deşi aceste măsuri au stabilizat economia, ele au afectat grav nivelul de trai al multor cetăţeni.

Dissanayaka a promis să continue colaborarea cu FMI, dar intenţionează să renegocieze termenii acordului pentru a oferi unele reduceri de taxe populaţiei.

Ascensiunea sa la putere marchează o schimbare semnificativă în politica din Sri Lanka. Partidul său, anterior considerat marginal, a condus în trecut două rebeliuni violente, soldate cu peste 80.000 de morţi. Acum, Dissanayaka se prezintă ca un reformator care doreşte să combată corupţia şi să aducă o schimbare pozitivă în ţară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici