Greva are loc la un nou centru deschis în comuna Drahonice, la aproximativ 90 de kilometri vest de capitala Praga.
„Dimineaţa erau 44 de oameni care au lansat greva foamei, ulterior în cursul după-amiezii, erau peste 60”, a declarat pentru Reuters, prin telefon, voluntarul Petra Damms. „Nu din cauza condiţiilor oferite fac ei grevă, este vorba despre extinderea duratei şederii lor, ei nu ştiu de ce se întâmplă acest lucru”, a spus ea.
Damms a declarat că tensiunile au crescut după ce 40 de oameni au fost transportaţi din Drahonice la ora locală 03.00 (04.00, ora României), alimentând teama deţinuţilor de deportare.
Majoritatea celor 144 de persoane care se află la centrul de detenţie din Drahonice au fost aduse de la un alt centru din satul Bela-Jezova, care a fost criticat dur din cauza condiţiilor oferite.
Detenţiiile din Cehia, care de obicei durează până la 90 de zile, se aplică unui număr mare de imigranţi care nu solicită azil în ţară. Un total de 7.201 persoane au fost identificate ca fiind în această situaţie în primele nouă luni ale anului, iar multe dintre ele îşi continuă călătoria spre Germania după ce sunt eliberate.
Republica Cehă a evitat migraţia pe scară largă pe teritoriul ei, în contextul în care sute de mii de oameni, care fug din calea sărăciei şi a războiului din Orientul Mijlociu prin Balcani către Germania, urmează un traseu mai lejer prin statul-vecin Austria. Cehia a votat în septembrie împotriva cotelor de distribuire a imigranţilor pe teritoriul Uniunii Europene.