Liderul Hezbollah a fost de acord cu oprirea temporară a focului cu câteva zile înainte de asasinat

Ministrul de externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, a declarat pentru CNN că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost de acord cu o încetare a focului de 21 de zile, cu doar câteva zile înainte de a fi asasinat de Israel.

Urmărește
1354 afișări
Imaginea articolului Liderul Hezbollah a fost de acord cu oprirea temporară a focului cu câteva zile înainte de asasinat

Liderul Hezbollah a fost de acord cu oprirea temporară a focului cu câteva zile înainte de asasinat

Încetarea temporară a focului a fost solicitată de preşedintele american Joe Biden, omologul său francez Emmanuel Macron şi alţi aliaţi în timpul Adunării Generale a ONU de săptămâna trecută.

„El [Nasrallah] a fost de acord, a fost de acord”, i-a spus Habib lui Christiane Amanpour într-un interviu difuzat miercuri.

„Am fost complet de acord. Libanul a fost de acord cu o încetare a focului, dar consultându-se cu Hezbollah. Preşedintele [Camerei Reprezentanţilor din Liban], Nabih Berri, s-a consultat cu Hezbollah şi i-am informat pe americani şi pe francezi ce s-a întâmplat. Iar ei ne-au spus că domnul [prim-ministru israelian Benjamin] Netanyahu a fost, de asemenea, de acord cu declaraţia care a fost emisă de ambii preşedinţi [Biden şi Macron]”.

Consilierul principal al Casei Albe, Amos Hochstein, a fost apoi pregătit să meargă în Liban pentru a negocia încetarea focului, a continuat Habib.

„Ei ne-au spus că Netanyahu a fost de acord cu acest lucru şi astfel am obţinut şi acordul Hezbollah în acest sens şi ştiţi ce s-a întâmplat de atunci”, a continuat Habib.

Nasrallah a fost ucis vineri într-un raid aerian israelian în suburbiile sudice ale capitalei libaneze Beirut.

Cu o zi mai devreme, o declaraţie comună emisă de Statele Unite, Franţa, Australia, Canada, Uniunea Europeană, Germania, Italia, Japonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit şi Qatar a solicitat o încetare a focului de 21 de zile, „pentru a da diplomaţiei o şansă de reuşită şi pentru a evita noi escaladări peste graniţă”.

Ca răspuns la o întrebare privind scăderea influenţei Statelor Unite în regiune, Habib a spus că Washingtonul a fost „întotdeauna important în această privinţă”.

„Nu cred că avem o alternativă. Avem nevoie de ajutorul Statelor Unite. Dacă îl vom primi sau nu, nu suntem încă siguri, dar [Statele Unite] sunt foarte importante, vitale pentru ca încetarea focului să aibă loc”, a spus Habib.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici