Liderul militar din Myanmar justifică preluarea puterii prin depistarea unor fraude electorale

  • Liderul militar din Myanmar justifică preluarea puterii prin faptul că a depistat "fraude electorale"
  • Min Aung Hlaing afirmă, pe fondul protestelor, că vrea să instaureze o "democraţie adevărată şi disciplinată"
  • Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea politică, pe 1 februarie, după arestarea premierului Aung San Suu Kyi şi a preşedintelui Win Myint
Urmărește
1043 afișări
Imaginea articolului Liderul militar din Myanmar justifică preluarea puterii prin depistarea unor fraude electorale

Min Aung Hlaing, comandantul Armatei din Myanmar, a justificat, luni, preluarea puterii prin faptul că ar fi avut loc fraude electorale în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020, afirmând, în prima declaraţie publică după lovitura de stat, că vrea o "democraţie adevărată şi disciplinată".

"Anchetăm autorităţile responsabile în problema fraudelor electorale", a declarat Min Aung Hlaing, pentru postul Myawaddy TV, conform Agenţiei France-Presse şi site-ului SudOuest.fr.

Aceasta este prima declaraţie publică a comandantului Armatei din Myanmar după ce a preluat puterea prin lovitura de stat militară din 1 februarie.

Min Aung Hlaing a subliniat că vrea să instaureze o "democraţie adevărată şi disciplinată", sugerând, conform agenţiei Reuters, că va preda puterea după reformarea Comisiei electorale centrale.

Zeci de mii de persoane au protestat duminică şi luni în capitala Myanmarului, Naypyidaw, cerând eliberarea liderilor politici. Forţele de ordine au intervenit cu tunuri de apă şi au avertizat că ar putea dispersa manifestaţiile.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a exprimat "preocupare profundă" privind criza din Myanmar, cerând eliberarea imediată a deţinuţilor politici. Preşedintele american, Joseph Biden, a anunţat că va susţine "democraţia", avertizând că ar putea reinstitui gradual sancţiunile asupra Myanmarului. Liderul de la Casa Albă a cerut Armatei din Myanmar să cedeze puterea şi să elibereze liderii politici deţinuţi. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe tema situaţiei din Myanmar.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Militarii patrulează în capitala Myanmarului, Naypyidaw, şi în cel mai mare oraş al ţării, Yangon.

Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat intervine în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern.

Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi-a atras critici în ultimii ani din cauza tolerării acţiunilor de reprimare asupra minorităţii musulmane rohingya. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici